Politika & Kriminal

U Australiji, gdje je cijepljeno tek 14 posto populacije, tisuće prosvjeduju protiv korona mjera. Uhićeno je 57 ljudi

Trenutno se u toj zemlji u karanteni nalazi oko 13 milijuna ljudi

Police detains a protester during an anti-lockdown rally in Sydney on July 24, 2021, as thousands of people gathered to demonstrate against the city's month-long stay-at-home orders. (Photo by Steven SAPHORE / AFP)
FOTO: AFP

U australskim gradovima održavaju se u subotu prosvjedi protiv strogih ograničenja nametnutih zbog porasta slučajeva covida-19, javlja BBC. Tisuće ljudi okupile su se u Sydneyu, a manji prosvjedi održavaju se u Melbourneu i Brisbaneu.

Prosvjednici koračaju središtem Sydneya te uzvikuju “Sloboda!”. Policija navodi da je bilo 57 uhićenja. Australske vlasti ponovno su nametnule zatvaranje širom zemlje zbog širenja zaraze.

Dolazak visoko zarazne delta varijante dovodi u pitanje australsku prijašnju strategiju zatvaranja granica, programa karantene i promptnog zatvaranja koji su pomogli da broj zaraženih u zemlji ostane mali.

U karanteni je oko 13 milijuna ljudi

Stopa cijepljenja ostala je najniža među razvijenim državama, cijepljeno je manje od 14 posto ljudi. Zdravstvene vlasti Novog Južnog Walesa (NSW) proglasile su to područje žarišnom točkom covida, izvješćuje javna televizija ABC News.

Neki su držali plakate s natpisima “Baci masku, podigni glas” i “Probudi se Australija”. Oko 13 milijuna Australaca – otprilike polovica populacije – sada je ponovno u karanteni.

Sydney je sada već četiri tjedna zatvoren, ali i dalje bilježi porast slučajeva. Dužnosnici NSW-a objavili su u subotu rekordni porast od 163 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu