Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal U Banjoj Luci masovni prosvjedi protiv Dodika. Uvjereni su da je varao na izborima, viču: 'Mile, lopove, odlazi'

Misle da je Dodik organizirao masovnu izbornu prijevaru

FOTO: Screenshot Twitter

Tisuće prosvjednika okupile su se u nedjelju navečer u Banjoj Luci kako bi iskazali nezadovoljstvo proteklim izborima u BiH ali i dosadašnjom vlašću u Republici Srpskoj te zatražili odlazak Milorada Dodika. Sličan prosvjedni skup organizirale su oporbene stranke sa srpskim predznakom i u četvrtak, no u nedjelju je došlo znatno više sudionika pa je centralni gradski trg u Banjoj Luci bio prepun a promet središtem grada blokiran.

“Mile, lopove” i “Mile, odlazi” bile su glavne poruke koju su izvikivali sudionici prosvjeda koji vjeruju da je sadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik organizirao masovnu izbornu prijevaru kako bi pobijedio u utrci za predsjednika Republike Srpske.

Oporba uvjerena u krađu na izborima

Dodik trenutačno u toj utrci vodi s nešto više od 28 tisuća glasova prednosti u odnosu na glavnu protukandidatkinju Jelenu Trivić iz Partije demokratskog progresa (PDP). Predsjednik te stranke Branislav Borenović kazao je u nedjelju kako je Trivić zakonita nova predsjednica RS te da oporba neće posustati u nastojanjima da dokaže kako su njeni glasovi pokradeni. “Dosta je izbornih krađa a Jelena Trivić je pobijedila pošteno uz potporu svog naroda”, kazao je Borenović.

U PDP-i i u Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) vjeruju da je čak 65 tisuća glasova na neki način kontaminirano odnosno oduzeto Trivić pa su Središnjem izbornom povjerenstvu BiH (SIP) ranije ovog tjedna već podnijeli zahtjev za poništavanje izbora i ponovnu provedbu glasanja za predsjednika RS.

Potpredsjednik SDS-a Milan Radović najavio je u nedjelju kako od prosvjeda neće odustati sve dok se ne dokaže kako su točne njihove tvrdnje o izbornim prijevarama i dok Dodika zauvijek ne pošalju u političku mirovinu. Dodik optužbe oporbe odbacuje i tvrdi kako je jasno da je za njega glasala većina onih u RS kojih su 2. listopada odlučili iskoristiti svoje biračko pravo.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više