U Beogradu održan još jedan masovni prosvjed protiv vlade. Ovo je 53. po redu

I dalje ne prestaju prosvjedi '1 od 5 milijuna'

ZADNJA IZMJENA: pro 7, 2019
Foto: Ivan Gunjuć/Twitter/screenshot

U Beogradu je u subotu navečer održan još jedan prosvjed ‘1 od 5 milijuna’, protiv vlade predsjednika Aleksandra Vučića. U 53. prosvjedu po redu gomile ljudi mirno su hodale beogradskim ulicama.

Prosvjed je održan povodom godišnjice prvog skupa koji je održan 8. prosinca 2018. pod sloganom ‘Stop krvavim košuljama’.

Nisu prijavili skup

Večerašnji prosvjed prvi put dosad nije prijavljen. Kako su objasnili organizatori, razlog je činjenica da tamošnja vlast ne provodi zakon.

Jedan od posljednjih primjera je, smatraju, nedavni napad na jednog od organizatora skupa, Srđana Markovića, i neadekvatna reakcija policije.

Kako su prosvjedi rasli

Prvi skup pod sloganom ‘Stop krvavim košuljama’ održan je kao izraz bunta zbog premlaćivanja predsjednika Ljevice Srbije Borka Stefanovića uoči tribine oporbe u Kruševcu.

Nakon što je predsjednik Vučić poslije tog skupa poručio da na ulice „može izaći i pet milijuna ljudi“, ali on neće udovoljiti njihovim zahtjevima te da “mogu dobiti samo izbore”, prosvjedi su nastavljeni pod sloganom ‘1 od 5 milijuna’.

Iz tjedna u tjedan okupljanja su rasla i proširila se na dvadesetak gradova u Srbiji, a s njihovim jačanjem rasli su i zahtjevi sudionika pa su tako, između ostalog, od Radiotelevizije Srbije (RTS) počeli tražiti da posveti minutažu prosvjedima u svojim informativnim programima te da prestanu biti glasilo tamošnje vlade.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program