U BiH još uvijek djeluje desetak paradžemata, zajednica u kojima se propovjeda radikalni islam

Procjenjuje se da je u BiH prije pet godina bilo gotovo 70 paradžemata, a da se s rekacijom Islamske zajednice broj smanjio

ZADNJA IZMJENA: kol 15, 2020
Foto: Screenshot/YouTube/Al Jazeera Balkans

Prema Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini u toj zemlji još uvijek djeluje desetak “paradžemata” koji muslimanske vjernike okupljaju mimo priznatih struktura, a predvode ih samozvani imami koji nude radikalnu interpretaciju islama.

“Evidentirano je 11 takvih lokacija ili skupina širom Bosne i Hercegovine. U nekim od tih objekata okuplja se do 10 ljudi, niti u jednom više od 30, osim kada organiziraju posebne tribine ili predavanja na kojima se okupi veći broj ljudi iz BiH i dijaspore”, kazao je Muhamed Jusić, savjetnik za vjerska pitanja reisa Huseina Kavazovića. za subotnje banjolučke “Nezavisne novine”.

Od 2016. nastojanja da ih se ugasi

Islamska zajednica u BiH je još 2016. godine odlučila poduzeti mjere kako bi se ugasili paradžemati koji su tada okupljali značajan broj vjernika. Takve su samoproglašene vjerničke zajednice bila uporišta radikalnih islamista, a neke povezane i s terorističkim aktivnostima.

Takvu jednu zajednicu predvodio i Husein Bilal Bosnić koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog poticanja na terorizam jer je svoje sljedbenike poticao na pridruživanje tzv. Islamskoj državi.

Prije pet godina 70, danas 11 paradžemata

Procjena je kako je u BiH prije pet godina bilo gotovo 70 paradžemata da bi nakon reagiranja Islamske zajednice u BiH njihov broj postupno smanjivan. Sredinom 2019. bio je aktivan 21 paradžemat a sada ih je 11.

“Islamska zajednica u BiH i dalje radi na integriranju svih pojedinaca i skupina koje prihvaćaju njezino učenje i njezin organizacijski okvir te ne može snositi odgovornost za one koji djeluju izvan njezinih okvira”, kazao je Jusić.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program