Politika & Kriminal

O nagodbi će glasati svi vjerovnici koji su danas u Ciboni; uskoro će se znati je li prošla

Na ročište o nagodbi pozvano je ukupno 3.069 vjerovnika

FOTO: Hrvoje Krešić/N1/Twitter

U dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović (Cibona) u Zagrebu u srijedu iza 11 sati započelo je ročište na kojem Agrokorovi vjerovnici glasuju o nagodbi u sklopu procesa izvanredne uprave, a nakon što je završio proces njihove registracije.

Pravo glasa imaju svi vjerovnici, pa tako i oni s osporenim tražbinama. To znači da je većina prisutnih vjerovnika podigla ruku da i oni vjerovnici s osporenim tražbinama mogu glasovati o nagodbi. To pravo dobili su oni koji su se danas fizički pojavili na ročištu.

Bilo je i prigovora

Malo nakon početka ročišta došlo je i do prigovora vjerovnika. Prigovor je iznijela odvjetnica Adris grupe koja kaže da se u postupku prije glasovanja podmirivalo osporene tražbine bez ovršne isprave.

Prigovorio je i predstavnik ZG Holdinga koji ima zamjerku na visine potraživanja Holdinga, tvrdi da im je iznos umanjen za 19,2 milijuna kuna.

Vidaković kaže da je zapravo sve već riješeno

Predstavnica dobavljača u privremenom vjerovničkom vijeću Agrokora Marica Vidaković iz Kraša uoči ročišta kazala je kako će sve biti okej jer je zapravo sve riješeno.

“Ono što se trebalo dogoditi – već se dogodilo. Mi smo svoj dio ispregovarali. Prema tome danas je samo tehničko glasovanje.” Na pitanje očekuje li da će osporeni vjerovnici imati pravo glasa odgovorila je potvrdno.

Uoči ročišta u Cibonu su pozdraviti novinare došli i izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber. Kazali su kako očekuju da će sve biti ‘brzo i učinkovito.’

Na ročište pozvani svi vjerovnici

Na ročište su pozvani svi vjerovnici, neovisno o tome jesu li im tražbine priznate ili osporene. Ukupno 3.069 vjerovnika ima otvorene tražbine s kojima mogu glasovati na ročištu, od čega 2.785 ima otvorenu tražbinu veću od 1.000 kuna.

Pravo glasa trenutačno imaju vjerovnici s tražbinama vrijednim 25,2 milijarde kuna. Ukupan iznos osporenih tražbina za koje postoji mogućnost da će im biti odobreno pravo glasa iznosi oko 12,1 milijardu kuna.

Pojavilo se dosta manje vjerovnika

Iako se očekivalo da će se na ročištu pojaviti oko 1500 vjerovnika, došlo ih je znatno manje. Kako javlja novinar N1 televizije Hrvoje Krešić moglo bi ih se na kraju okupiti tristotinjak. Međutim, među njima su i neki opunomoćenici koji mogu, i vjerojatno zastupaju, više vjerovnika.

Glasovat ću uz pomoć mobilne aplikacije

Procjenjuje se da će za prolazak nagodbe biti potrebna suglasnost vjerovnika s potraživanjima vrijednim između 16,76 i 24,60 milijardi kuna. Glasovanje će se odvijati u dvije faze – prva se odnosi na odobravanje prava glasa vjerovnicima osporenih tražbina, a druga na glasovanje vjerovnika o samoj nagodbi.

Zbog velikog broja vjerovnika i tražbina glasovanje se neće provoditi dizanjem ruke, nego uz pomoć za tu svrhu kreirane mobilne aplikacije koju je razvila Agrokorova kompanija m-Start “m2voting”. Postupak glasovanja o nagodbi završava u trenutku kada vjerovnici odnosno njihovi zastupnici potpišu zapisnik o ročištu, a rezultati će biti objavljeni po odluci sutkinje.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu