U Čileu danima traju nasilni prosvjedi pa se predsjednik zgodno dosjetio povećati plaće i mirovine siromašnima

U reformskom paketu su rast minimalne mirovine i plaće, manje cijene lijekova, veći porezi za najbogatije

ZADNJA IZMJENA: lis 23, 2019
Foto: AFP

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera predstavio je u utorak socijalne reforme u korist siromašnih građana kako bi zaustavio prosvjede, u kojima je za sada život izgubilo 15 osoba.

Rast minimalne mirovine i minimalne plaće, manje cijene lijekova, veći porezi za najbogatije te smanjenje plaća zastupnicima i visokim dužnosnicima, uključeni su u reformski paket, rekao je predsjednik nakon sastanka s opozicijskim vođama.

Među 15 mrtvih i strani državljani

Povod za prosvjede u najstabilnijoj demokraciji južne Amerike bilo je povećanje cijena karata za podzemnu željeznicu. Pinera je ubrzo odustao od te mjere, ali to nije zadovoljilo prosvjednike koji su isticali parole protiv nejednakosti, niskih plaća i penzija te nedostatka prilika za obrazovanje, kao i korupcije.

Do utorka je umrlo 15 osoba, od kojih je 11 stradalo zbog požara u poslovnom kompleksu u Santiagu. Tri su osobe ustrijeljene u Coquimu, La Sereni i Curicu, dok je jednu osobu pregazilo vojno vozilo u Talcahuanu, proizlazi iz izjava dužnosnika i medijskih napisa. Dva su vojnika uhićena zbog ubojstava u Curicu i Talcahuanu, prenijela je televizija 24 Horas. Među ubijenima su i dva Kolumbijca.

Smanjuje se broj nasilnih incidenata?

Dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova Rodrigo Ubilla kazao je kako se smanjio broj nasilnih incidenata u noći s ponedjeljka na utorak. Međutim, prosvjedni skupovi održavaju se i dalje u Santiago de Chileu i u Las Condesu u pokrajini Santiago, lučkom gradu Valparaisaou, sjevernoj Antofagasti i Concepcionu u sredšnjem Čileu.

Sukobi s policijom i pljačka, zabilježeni su na nekoliko mjesta. Policijski sat, u noćnim satima, ponovno je uveden u Santiagu, Valparaisaou, Concepcionu, Rancaguai i drugdje.

Zdravka Grund
Telegram autor
1750 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program