Politika & Kriminal

U Đakovu cijene kvalitetu. Premoćno vodi uprava koji je sagradila wc za 4000 eura po kvadratu i dala 50.000 eura na lažni mail 

Marin Mandarić, HDZ-ov mladi lav s nesvakidašnjim aferama, u prvom krugu osvojio gotovo 40 posto glasova

Aferični kandidati i ovaj su put uglavnom dobro prošli na izborima. Na primjer, USKOK-ov osumnjičenik Vinko Grgić u Novoj Gradišci pomeo je protivnike već u prvom krugu, kao i Ivica Kirin u Virovitici.

U drugi krug pak s nemalom prednošću ulazi Marin Mandarić, mladi HDZ-ov lav iz Đakova koji zbog svojih, čak i za hrvatske pojmove nesvakidašnjih afera, polako ulazi u legendu. Prvi ozbiljniji proboj na nacionalnu scenu dogodio mu se 2018., samo godinu nakon što je postao gradonačelnik.

Dva mjeseca skrivao aferu

Vjerojatno se sjećate, tada je njegov pročelnik za financije isplatio 50.000 eura iz gradske blagajne nekom prevarantu koji mu je poslao lažni mail, što je danima bila jedna od najeksponiranijih vijesti u zemlji. Pročelnik Slavko Troha, kojemu ni adresa s imenom Jade Lauren Yates nije zazvučala nimalo sumnjivo, i danas najnormalnije radi u gradskom uredu.

Ništa se nije dogodilo ni gradonačelniku, iako se kasnije doznalo da je dva mjeseca pokušavao sakriti isplatu lažnoj gospođi Jade Lauren Yates. Marinu Mandariću nakon toga su se zaredale afere; otkriveno je kako zapošljava kumove i prijatelje bez natječaja, a potrošio je i 500.000 kuna iz gradskog proračuna kako bi izgradio cestu do imanja svog donatora.

WC vrlo sličan Bandićevom

Prošli je mjesec pak Drago Hedl objavio jedno od zabavnijih otkrića; grad Đakovo sagradio je javni WC za 33.815 kuna po četvornom metru. Nakon ponavljanih upita što to u, pritom vrlo skromnom zahodu, može koštati toliki novac, Telegram je dobio prilično uvrnuto objašnjenje. WC koji su građani platili 405.788 kuna, “pomoći će u brojanju turista koji dolaze u Đakovo”, ustvrdili su totalno ozbiljno iz gradske uprave.

Čini se međutim kako birači iz tog lijepog slavonskog grada podržavaju aktualnog gradonačelnika. U prvom krugu ovih izbora dobio je nemalih 39,95 posto glasova.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu