Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

U Detroitu zatvoreno više od 90 škola jer su učitelji javili da su na bolovanju, država im nema za plaće

Više od 2.600 učitelja odlučilo je štrajkati

DETROIT, MI - JANUARY 25: Kids hold signs during a protest at a hearing at the State of Michigan Building January 25, 2016 in Detroit, Michigan. The hearing will decide whether or not to order an end to the "sick-out" by Detroit Public School teachers and organizers. One sick-out last week led to the closing of 88 Detroit schools.   Bill Pugliano/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

U Detroitu je zatvoreno više od 90 škola nakon što je više od 2.600 učitelja uzelo bolovanje, prenosi The Independent.

Sindikat nastavnika pozvao je učitelje na ovaj potez nakon objave vijesti da okrug nakon 30. lipnja više neće moći isplaćivati učitelje zbog nedostatka financijskih sredstava.

Steven Rhodes, upravitelj za krizne situacije okruga, rekao je sindikatu nastavnika kako okrug trenutno nema novca kako bi isplatio plaće učiteljima, a to će utjecati i na ljetne škole i ostale edukacijske servise sve dok predstavnici države ne odobre paket obrazovne reforme vrijedan 715 milijuna dolara.

Reforma donesena u ožujku

Free Press prenosi kako su senatori odobrili reformu još u ožujku, a Rhodes je u svojoj objavi za medije apelirao na zakonodavce da naprave hitne poteze kako se ova situacija ne bi nastavila.

Guverner Michigana, Rick Snyder, u ožujku je javnim školama Detroita poslao financijsku potporu u iznosu od 48.7 milijuna dolara kako bi one ostale otvorene sve do lipnja.

Učitelji su rekli kako su ih tada uvjeravali da će taj biti dovoljan da pokrije plaće dvije trećine učitelja koji su pristali na smanjenje kako bi im se one mogle isplaćivati tijekom ljeta.

Povukli sličan potez u siječnju

“Okrug ima dovoljno novca da isplati plaće svim zaposlenicima do 30. lipnja, ali nakon tog datuma distrikt više neće moći isplaćivati učitelje”, rekla je predsjednica učiteljskog sindikata Ivy Bailey.

Učitelji iz Detroita povukli su sličan potez tijekom siječnja prilikom posjeta američkog predsjednika Baracka Obame kada je zatvoreno 83 škole. Time su htjeli ukazati na loše financijsko stanje obrazovnog sustava i njegove nestabilne infrastrukture.