U dosta mračnom govoru, Stephen Hawking danas je pričao kako moramo što prije naći nove planete za život

Izlagao je u najavnom programu Starmus Festivala koji će se održati u Norveškoj

ZADNJA IZMJENA: svi. 19, 2017
Foto: AFP

U govoru kojeg je danas održao pred auditorijem Royal Societyja u Londonu, Stephen Hawking je naglasio kako smatra da je čovjekovo vrijeme na Zemlji pred krajem. “Kao vrsta, moramo napustiti ovaj planet i pronaći novo mjesto za život”. Hawking smatra kako nam je ostalo svega nekih stotinu godina života na Zemlji. Naime, ljudskoj vrsti prijeti opasnost od izumiranja, vjeruje cijenjeni znanstvenik.

Hawking je govor održao u sklopu najavnog programa Starmus Festivala, posvećenog astronomiji, srodnim znanostima i umjetnosti, koji će se ove godine održati u norveškom Trondheimu od 28. do 30. lipnja, gdje će Hawking biti jedan od glavnih govornika. “Svjestan sam da u medijima trenutno ima mnogo spekulacija u vezi mojih predviđanja oko toga koliko nam je još vremena ostalo na Zemlji”, rekao je okupljenima.

Moramo probiti trenutna tehnološka ograničenja

“Snažno vjerujem da moramo početi tražiti druge planete koje bismo mogli naseliti”, rekao je Hawking, te objasnio kako nam na Zemlji ponestaje mjesta, stoga moramo probiti tehnološka ograničenja koja nas trenutno sprečavaju od naseljavanja drugih planeta u Svemiru. Hawking kaže kako zna da nije jedini koji ima takve stavove. “Mnogi moji kolege i sami će komentirati ovo stanje na Starmus Festivalu idući mjesec”, dodao je.

Njegova predviđanja o budućnosti ljudske vrste na Zemlji bit će tema jedne od epizoda BBC-jeve znanstvene serije Tomorrow’s World, koja je originalno emitirana od 1965. do 2003., a na televiziju se vraća ove godine. Epizoda će nositi ime Stephen Hawking: Expedition New Earth, i bit će posvećena traganjem za novim planetima koji bi mogli zamijeniti Zemlju. U najavi epizode, BBC navodi kako Hawkingove ideje nisu nerealne te da su znanstvene činjenice i znanstvena fantastika međusobno mnogo bliže nego što smo do sada mislili.

Vuk Oreb
Telegram autor
218 članaka Više o autoru