U dvije gimnazije, zagrebačkoj i riječkoj, učenicima su ponudili 15 prilično zanimljivih novih predmeta

Mogu učiti o kritičkom razmišljanju u znanosti ili 3D printanju

ZADNJA IZMJENA: lis. 24, 2016
Foto: PIXSELL

Dok obrazovni sustav iščekuje što će biti s kurikularnom reformom u zagrebačkoj Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga i riječkoj Gimnaziji Andrije Mohorovičića učenicima je na raspolaganju čak 15 novih kurikula u sklopu europskog projekta vrijednog 2,5 milijuna kuna, javlja HRT.

Među ponuđenim izbornim predmetima su: kritičko razmišljanje u znanosti, izrada robota na 3D printeru, geoinformatika, web dizajn, škola zdravog kuhanja, nutricionizam i drugi. Dostupni su svim učenicima koji se jave za projektnu nastavu, a završna ocjena sastoji se od rada i prezentacije.

Profesori prošli višemjesečnu edukaciju

U zagrebačku i riječku gimnaziju već je stigla oprema za projekt “Znanost+”. Profesori su prošli višemjesečnu edukaciju, a učenici su prilično zainteresirani. No dok se ne promijene postojeći obrazovni zakoni, bez obzira na motivaciju i učenika i profesora – takvi projekti ostaju izborna nastava.

“Na naš program javit će se veliki broj djece, interesa ne nedostaje”, kazala je Gorica Grozdanić, voditeljica projekta nutricionizma iz Prirodoslovne škole V.Preloga.

Još jedan europski projekt

Srednjoškolci iz Virovitice, Orahovice i Slatine, u drugom europskom projektu “Zajedno kroz prirodoslovlje”, već su od ove školske godine počeli s prirodoslovnom nastavom iz prirodoslovlja, fizike i informatike.

Učenici s kojima je razgovarala novinarka HRT-a, kažu kako im praktično znanje koje usvoje olakšava učenje toerije te kako se nadaju da će zahvaljujući tom programu lakše upisati fakultet.