U Hong Kongu je potpuni kaos; policija je uhitila preko 300 prosvjednika, jednog su novinara gađali vodenim topom

Policija uhićuje ljude koji izvikuju parole ili bilo koga sa zastavom

ZADNJA IZMJENA: srp 1, 2020
Foto: Twitter/screenshot

Hongkonška policija je vodenim topovima u srijedu pokušala rastjerati prosvjednike protiv novog zakona o sigurnosti. Prema sadašnjim podacima, uhićeno je preko 300 osoba, objavili su na službenom Twitter profilu policije. Ranije danas, policija je također objavila da uhićena i petnaestogodišnjakinja zbog toga što je mahala zastavom neovisnog Hong Konga.

Na Twitteru se pojavila snimka koja prikazuje kako iz policijskog oklopnog vozila vodenim topom gađaju novinara koji, kako se čini, snima dok policija hapsi prosvjednika.

U prosvjedima je navodno “oštrim objektom” napadnut i policajac, no osumnjičeni su se razbježali, a prosvjednici i prolaznici nisu mu pružali pomoć. Zatvorena je jedna postaja podzemne željeznice, a na tisuće prosvjednika su se okupili na prosvjedu u centru Hong Konga kako bi obilježili 23. godišnjicu vraćanja Hong Konga Kini. Gomila ljudi po ulicama je uzvikivala “otpor do kraja” i “neovisnost Hong Kongu”.

Policija uhićuje bilo koga sa zastavom

Premda je policija zabranila prosvjed, prosvjednici su se počeli skupljati u gradskoj četvrti Causeway Bay, koja je inače popularna šoping četvrt i mjesto na kojem se održavao niz prosvjeda u prošlosti. “Transparenti i zastave koje nosite dok skandirate parole su ponašanje koje se može protumačiti kao subverzija i poziv na odvajanje. Takvo ponašanje može predstavljati prekršaj temeljenom novog zakona o nacionalnoj sigurnosti”, poručili su iz policije na svojim transparentima.

Policija i policijski zapovjednici su 30. lipnja održali posebnu obuku za policajce. Naložili su im uhićenje bilo koje osobe koja uzvikuje parole ili sa sobom nosi zastavu neovisnog Hong Konga.

Mnoge političke i aktivističke grupe su se formalno raspustile prije nego što je novi zakon stupio na snagu, kako bi izbjegli potencijalna uhićenja. Nakon što je novi zakon stupio na snagu, mnoge trgovine, restorani i kafići su uklonili svoje postere kojim su iskazivali podršku prosvjedima, a mnogi stanovnici Hong Konga su sa svojih profila na društvenim mrežama brisali objave koje bi mogle biti problematične.

Kažu da se ne krše ljudska prava

Mnogi strahuju da će zakon ugušiti slobode tog svjetskog financijskog središta. Zakon će produbiti sukob Pekinga i SAD-a, Velike Britanije i drugih zapadnih vlada, koje su ocijenile da će ugroziti visok stupanj autonomije koja je Hong Kongu dodijeljena prilikom povratka Kini 1. srpnja 1997. Čelnica Hong Konga Carrie Lam pozvala je, u obraćanju Vijeću za ljudska prava u Ženevi putem video-linka, međunarodnu zajednicu da “poštuje pravo zemlje da štiti nacionalnu sigurnost”. Istaknula je da zakon neće ugroziti autonomiju Hong Konga niti neovisnost njegova pravosuđa.

Vlasti u Pekingu i Hong Kongu opetovano ističu da je zakon usmjeren protiv nekolicine provokatora i da se neće odraziti na ljudska prava i slobode ni interese investitora. Većina građana Hong Konga protivi se zakonu, pokazalo je Reutersovo ispitivanje ovaj mjesec. Zakon su u utorak kritizirali Velika Britanija, Europska unija, Japan, Tajvan i druge zemlje, a Kina na kritike odgovara da se miješaju u njezina unutarnja pitanja.

Johnson tvrdi da je Kina narušila autonomiju Hong Konga

Britanski premijer Boris Johnson kazao je u srijedu da je Kina nametanjem zakona o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong narušila visoku razinu autonomije tog teritorija te da prijeti slobodama i pravima koje jamči Kinesko-britanska zajednička deklaracija iz 1984.

“Uvođenje i nametanje ovog zakona o nacionalnoj sigurnosti predstavlja jasno i ozbiljno kršenje Kinesko-britanske zajedničke deklaracije. Zakon krši visoku razinu autonomije Hong Konga te je u izravnoj koliziji s Temeljnim zakonom Hong Konga. Zakon također ugrožava slobode i prava zajamčene zajedničkom deklaracijom”; kazao je Johnson u britanskom parlamentu.

Velika Britanija nudi državljanstvo

“Bili smo jasni da ćemo, ako Kina nastavi tim putem, uvesti novi način ulaska u Veliku Britaniju za osobe sa statusom britanskog prekomorskog državljanina, s mogućnošću ograničenog ostanka, mogućnošću rada i življenja u Velikoj Britaniji i poslije toga apliciranja za državljanstvo. Upravo to ćemo sada učiniti”, kazao je.

Osobe koje su rođene u Hong Kongu prije no što je Hong Kong vraćen Kini 1997., imaju status tzv. britanskog prekomorskog državljanina (British National Overseas) te su građani Commonwealtha. Ako žive u Velikoj Britaniji takvi pojedinci po jednostavnoj proceduri mogu dobiti britansko državljanstvo.

Hong Kong ima zajamčenu autonomiju

Ranije u srijedu je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab pozvao Kinu da ispunjava svoje međunarodne obveze. “Vrlo smo pažljivo razmotrili sadržaj zakona o nacionalnoj sigurnosti”, kazao je Raab za Reuters i BBC. “Zakon predstavlja jasno narušavanje autonomije Hong Konga i izravnu prijetnju slobodama naroda Hong Konga i stoga, nažalost, moram reći da predstavlja jasno i ozbiljno kršenje Zajedničke deklaracije Ujedinjenog Kraljevstva i Kine”, dodao je.

Hong Kong ima zajamčenu autonomiju po dogovoru o “jednoj zemlji, dva sustava” koji je manifestiran u Kinesko-britanskoj zajedničkoj deklaraciji koju su potpisali tadašnji kineski premijer Zhao Ziyang i britanska premijerka Margaret Thatcher. Velika Britanija pozvala je Kinu da odustane od zakona te je upozorila da restrikcije građanskih sloboda u Hong Kongu mogu značiti uništenje jednog od dragulja azijske ekonomije.

Ivan Luzar
Telegram autor
1798 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program