Politika & Kriminal

U Hrvatskoj 24 nova slučaja. Potvrđeno da je čovjek u Istri umro od koronavirusa

Nacionalni stožer upravo je objavio najnovije informacije o stanju s koronavirusom

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak upravo je objavio da je u Hrvatskoj trenutno 442 slučajeva zaraze koronavirusom, 24 više od jutrošnje brojke. To je, pojasnio je, 60 slučajeva u zadnja 24 sata.

“Broj se ne povećava s obzirom da smo u subotu imali 78 novo zaraženih, a sada se držimo ispod te brojke”, istaknuo je Capak. Kaže da to daje nadu da će krivulja biti ispravljena.

Obdukcija pokazala da je čovjek u Istri umro od korone

Potvrdio je i kako je obdukcija pokazala da je čovjek u Istri umro od koronavirusa.

“Imamo 22 osobe koje su izliječene, dakle taj broj također raste iz dana u dan. Od jutra je taj broj narastao za nekoliko. Ono što vam mogu potvrditi je da patološki nalaz umrle osobe iz Istre ukazuje da se radi o smrti zbog COVID-19”, rekao je Capak.

Nije se povećao broj bolesnika na respiratoru

Šefica zarazne dr. Alemka Markotić rekla je kako je dobra vijest da se nije povećavao broj bolesnika na respiratoru.

“Ono što nije dobro jest da jedan od tih bolesnika u pogoršanju. Nadamo se ipak da ćemo uspjeti poboljšati njegovo stanje. Od jutros je osam novih pozitivnih hospitalizirano, a još je nekoliko osoba na promatranju. Čekamo test kako bi se potvrdilo jesu li bolesni”, rekla je Markotić.

Kakva je situacija u Osijeku?

Na pitanje novinara, o broju zaraženih liječnika i o situaciji u Osijeku, Capak je rekao kako se ministar Beroš trenutno nalazi u Osijeku. “Županijski zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije odredio je posebnog epidemiologa koji će se trajno baviti situacijom u bolnici. U ovom trenutku jedino što mogu reći je da se intenzivno radi epidemiološka obrada i da ćemo uskoro znati koji je broj liječnika bio u kontaktu s oboljelima”, rekao je.

Kaže kako oni neće moći nastaviti raditi nego će morati ići u samoizolaciju. “Imamo mogućnost da neke od njih testiramo i procijenimo situaciju”, rekao je Capak.

Djeluje li sumamedom na koronavirus?

Već nekoliko dana priča se o tome da Summed pomaže u liječenju Covida 19, a dr. Markotić danas je rekla kako ne treba ići iracionalno, budući da lijek ne može direktno djelovati na virus. No, kaže, on može direktno djelovati na naš imunološki sustav tako da smiruje upalu.

“Prva istraživanja pokazuju da virus u prvih nekoliko dana utišava naš imunološki sustav te mu se tako omogućava brže širenje i izazivanje veće štete na organizmu. Kad bismo išli davati Sumamed svakom našem pacijentu morali bismo imati istraživanja koja potvrđuju da to neće našteti pacijentima u inicijalnoj fazi liječenja, a to još nemamo”, objasnila je Markotić.

Testira li Hrvatska dovoljno?

Što se dijagnostike tiče, tvrdi da sve ide po pravilima. “Dijagnostika je raditi test na osobama za koje procijenite da ima smisla raditi test, da ima simptome ili da je bila u kontaktu. Taj test morate znati interpretirati na adekvatan način. Pokazali smo zasad s ovim brojevima da smo među prvima u svijetu uspostavili ranu dijagnostiku, a iza toga je odmah uslijedila promptna reakcija epidemiologa koji su izolirali kontakte”, rekla je Markotić.

Objasnila je i zašto ne bi imalo smisla raditi više testova. “Da u Zagrebu ujutro testiramo svih 800.000 ljudi, bar bi njih 100.000 navečer imalo simptome. Da tehnički možemo sve testirati, a to nitko ne može, koliko puta dnevno treba nekoga testirati? Da, zdravstvene radnike testiramo više i to je logično. A za sve one koji misle da trebamo testirati više, neka mi kažu po kojim kriterijima to treba raditi i ja ću rado to s njima raspraviti”, zaključila je.

 

Nastavite čitati