Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

U Hrvatskoj je ovog vikenda boravila 41 tisuća turista. Iz HTZ-a poručuju kako takve brojke ulijevaju nadu

Za prvosvibanjski vikend i u travnju bilo je puno više turista nego lani. No, tada je bio i lockdown

U Hrvatskoj je tijekom prvosvibanjskog vikenda boravilo 41,4 tisuće turista, koji su ostvarili 157 tisuća noćenja, što je, 277 posto više noćenja nego u istim danima prošle godine, a i cijeli je travanj na godišnjoj razini donio porast noćenja za 116 posto, doznaje se u ponedjeljak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Nešto malo više od 41 tisuće turista koji su bili u Hrvatskoj tijekom ovogodišnjeg prvosvibanjskog vikenda je porast od čak 2000 posto u odnosu na iste dane 2020. godine, iznose iz HTZ-a na upit Hine o podatcima iz sustava eVisitor, objašnjavajući taj “ogromni skok” i činjenicom da je lani tijekom 1. svibnja u Hrvatskoj bio ‘lockdown’ i turista gotovo da i nije bilo.

Pozitivni trendovi

S te strane, komentiraju i kako ovogodišnje brojke “ulijevaju nadu i optimizam te pokazuju pozitivne trendove za dalje”, a sličnu ocjenu iznose i za ovogodišnji travanj, kada je u Hrvatsku došlo 239 tisuća turista ili 2356 posto više nego u travnju 2020. godine, dok je noćenja bilo 846 tisuća ili 116 posto više.

U prva četiri mjeseca, pak, u Hrvatskoj je bilo 592 tisuće turista i oko 2 milijuna noćenja, što je oko 90 posto rezultata ostvarenog u istom razdoblju prošle godine, odnosno zabilježen je minus od 10 posto, pri čemu iz HTZ-a podsjećaju da prošle godine u prva dva i pol mjeseca nije bilo ograničenja putovanja u svijetu, već su ona, kao i ‘lockdown’, uslijedili poslije.

‘Utješna četiri mjeseca’

Komentirajući rezultate fizičkog turističkog prometa za praznik 1. svibnja, tijekom travnja i prva četiri mjeseca ove godine, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u priopćenju Ministarstva turizma i sporta ističe kako su, unatoč i dalje prisutnim pandemijskim okolnostima, iza nas uspješna četiri mjeseca.

“Hrvatska je prepoznata kao odgovorna i sigurna turistička destinacija, što je potvrda svim naporima koje ulažemo stvarajući optimalne preduvjete za turiste i sugrađane. Sinergijom aktivnosti i suradnje cijelog turističkog sektora, kroz projekt ‘Safe stay in Croatia’, cijepljenjem turističkih radnika i postavljanjem dodatnih punktova za testiranje turista u turističkim središtima pokazali smo da je Hrvatska u potpunosti spremna za veća turistička kretanja”, ocijenila je ministrica. Veseli i interes gostiju iz Njemačke, Austrije, Poljske i Slovenije, kaže Brnjac, koja vjeruje da će taj “pozitivan trend nastaviti, uz povoljnu epidemiološku situaciju”.

Buđenje optimizma

U istom priopćenju Ministarstva se prenosi i komentar direktora HTZ-a Kristjana Staničića, koji kaže da možemo biti zadovoljni dosadašnjim rezultatima, pogotovo u odnosu na isto vrijeme prošle godine kada, zbog ‘lockdowna’ i mjera koje su bile na snazi, gotovo da i nije bilo turističkog prometa.

“Imamo pozitivne trendove koji bude optimizam ususret glavnom ljetnom dijelu turističke godine, ali i ususret nadolazećim blagdanima Uzašašća i blagdana Duhova i Tijelova, u svibnju i lipnju, kada očekujemo turiste iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Švicarske, Poljske, Francuske i druge”, najavio je Staničić.

Strani turisti opet u većini

Podaci iz eVisitora i eCrewa (nautika) pokazuju da su strani turisti tijekom prvosvibanjskog vikenda opet bili u većini, odnosno od ukupnih 41,4 tisuće turista stranih je bilo 23 tisuće, dok su od ukupnih 157 tisuća noćenja stranci ostvarili 112 tisuća noćenja. Gledano prema tržištima, tijekom vikenda najveći broj noćenja ostvarili su domaći gosti, zatim slijede gosti iz Slovenije, Poljske i Njemačke, a gledano prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u hotelima, kampovima i objektima u domaćinstvu, navodi se u priopćenju.

Ne iznoseći postotke odnosno usporedbe s istim razdobljem prošle godine, ni za dolaske i noćenja stranih te domaćih turista niti po regijama, iz Ministarstva turizma i sporta u priopćenju navode kako je tijekom proteklog vikenda, odnosno od petka, 30. travnja, do ponedjeljka, 3. svibnja, najviše noćenja bilo u Istri, na Kvarneru i Splitsko-dalmatinskoj te Zadarskoj županiji, a među destinacijama najviše je noćenja bilo u Rovinju, Zagrebu, Poreču, Zadru, Dubrovniku, Malom Lošinju i Splitu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više