U Hrvatskoj Kostajnici odronila se golema stijena i oštetila desetak kuća, neke su potpuno uništene

Iz policije kažu kako u vrijeme odrona nikoga nije bilo u kućama

ZADNJA IZMJENA: ožu 13, 2018
Foto: DUZS/Twitter

Šest kuća je potpuno uništeno, a šest ih je oštećeno u odronu stijena na klizištu u Hrvatskoj Kostajnici, doznaje Hina od kostajničkog gradonačelnika Dalibora Bišćana. Do odrona je došlo danas iza podneva u ulici Stari put. “Prema prvim informacijama nitko u vrijeme odrona nije bio u kućama”, objavila je Policijska uprava sisačko-moslavačka. Svi su pobjegli iz kuća i nitko nije stradao.

Na brdovitom dijelu Hrvatske Kostajnice i ovaj je vikend zabilježen veći odron, no tada stijene nisu došle do kuća. U pitanju je teren, kako nam kažu mještani, koji se vrlo često pomiče, zbog čega se na cesti koja vodi prema toj lokaciji mogu vidjeti puknuća i odroni.

Premijer na sastanku Kriznog stožera

U Hrvatskoj Kostajnici je danas bio i premijer Andrej Plenković koji je nakon sastanka Kriznog stožera dao izjavu novinarima. “Ovo su zbilja izvanredne situacije. Kao u filmu nestalo je nekoliko kuća, cesta, dva auta HEP-a koju su jutros došli popraviti vodove”, rekao je Plenković.

Plenković je rekao kako Vlada planira pomoći građanima u saniranju štete. “Sreća je da, koliko znamo, nitko nije nastradao”, rekao je.

Zbog poplava proglašeno izvanredno stanje

Hrvatska Kostajnica u ovim trenucima bori se i s poplavom. Prošle noći, kada je vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici premašio 450 centimetara, proglašeno je izvanredno stanje. Ipak, rast vodostaja je usporio, a jutros u 7 sati iznosio je 454 centimetara.

Mještani, kojima pomažu vatrogasci i pripadnici Crvenog križa i dalje podižu zečje nasipe kako bi spasili okućnice i imovinu. Najdramatičnije stanje je u Ulici Davorina Trstenjaka, Unskoj ulici i Kavrlji.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1988 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program