Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

U Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja

Riječ je o muškarcu koji je boravio u Italiji i Španjolskoj. Ima blaži oblik i nije hospitaliziran

FOTO: PIXSELL/Ilustrativna fotografija

U Hrvatskoj je potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja, doznaje HRT iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević. Sumnja na bolest potvrđena je tijekom večeri PCR testom.

Riječ je o muškarcu koji je boravio u Italiji i Španjolskoj. Ima blaži oblik majmunskih boginja i nije hospitaliziran, nego je u kućnoj izolaciji.

Bolest počinje visokom temperaturom, kao kod većine drugih zaraznih bolesti, te općim lošim stanjem, iscrpljenošću i jakom glavoboljom, a potom se pojavi i osip.

Inkubacija do 21 dan

U Europskoj uniji, prema podacima od prošlog tjedna, zabilježeno je 900 slučajeva zaraze. Njemačka je jedna od europskih država s posebno visokim brojem zaraženih, zajedno s Britanijom, Španjolskom i Portugalom. Razdoblje inkubacije između izlaganja i pojave prvih simptoma može trajati od pet do 21 dan, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) podigao je nedavno razinu uzbune zbog majmunskih boginja te je preporučio nošenje maski tijekom putovanja, ali upozorava da nije riječ o istoj razini zabrinutosti kao u slučaju covida-19.