Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

U Hrvatsku idući tjedan stižu adaptirana cjepiva. Capakova zamjenica objasnila tko se njima može cijepiti

Stiže nam 187.000 doza Pfizera i 57.000 doza Moderne

FOTO: Screenshot/HRT

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin potvrdila je kako će nova cjepiva protiv mikron-varijante koronavirusa Moderne i Pfizera stići u Hrvatsku idućeg tjedna. Ta nova cjepiva su ovoga tjedna dobila potrebna odobrenja Europske agencije za lijekove i Europske komisije.

“Između 5. i 9. rujna stižu nam 187.000 doza adaptiranog cjepiva Pfizera i 57.000 Moderne. Radi se o cjepivu koje u sebi sadrži glasničku RNA koja će u tijelu potaknuti stvaranje proteina šiljka za originalni Wuhanski soj, ali i za podvarijante BA.1 omikron soja”, otkrila je Pavić Šimetin.

Uvode li se ponovno maske?

Zamjenica ravnatelja HZJZ otkriva kako je riječ o cjepivu koje se može primiti samo kao docjepna doza, a ne kao prvo cjepljenje. “Istraživanja za to cjepivo napravljena su samo u smislu docjepne doze i ona su kao takva registrirana. Cijepiti se mogu svi građani koji nisu primili drugu i treću dozu. Preporučujemo cijepljenje svima koji su stariji od 60 godina, svima koji imaju kronične bolesti. Drugom dozom mogu se cijepiti svi koji to žele”, kaže Pavić Šimetin.

Upitana hoće li se ponovno uvesti obveza nošenja maski u zatvorenom prostoru, Pavić Šimetin istaknula je kako Hrvatska na dvotjednoj razini ima 12-postotno smanjenje broja oboljelih, te da se takav trend očekuje i dalje. “Iako će se on malo uzdrmati, obveze maski ne bi trebalo biti”, zaključila je u razgovoru za HRT.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više