Politika & Kriminal

U Iraku je održan povijesni susret pape Franje i šijitskog duhovnog vođe Sistanija

Susret se dogodio u sklopu Papine turneje po Iraku

A handout picture provided by Vatican News shows Pope Francis meeting top Shiite cleric Grand Ayatollah Ali al-Sistani, in the Irqi shine city of Najaf,on March 6, 2021. (Photo by STRINGER / VATICAN NEWS / AFP) / === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / Vatican News" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ===
FOTO: AFP

Papa Franjo u subotu se u sklopu svog prvog posjeta Iraku sastao s velikim ajatolahom Alijem Sistanijem, vrhovnim vjerskim poglavarom šijita, te je apelirao na važnost održivog suživota u zemlji razorenoj nasiljem i sektaškim sukobima.

Sastanak pape Franje i Alija Sistanija u svetom gradu Najafu tijekom rizične Papine turneje po Iraku, predstavlja prvi i povijesni susret nekog pape i najvišeg duhovnog vođe šijita. Državna televizija Ekhbariya prikazala je kako se veliki Papin konvoj kreće Najafom, dok su uz cestu stajala djeca mašući iračkim i vatikanskim zastavicama, prenosi Reuters.

Nakon 55-minutnog sastanka sa Sistanijem, papa Franjo se uputio prema ruševinama drevnog grada Ura, koji se smatra rodnim gradom Abrahama, oca judaizma, kršćanstva i islama, gdje bi trebao održati govor na međuvjerskom sastanku. Nakon toga Papa će se vratiti u Bagdad gdje će predvoditi misu u katedrali svetog Josipa.

Sastanak u skromnom domu

Sistani je jedna od najvažnijih ličnosti šijitskog islama, kako u Iraku, tako i drugdje u svijetu. Sistani (90) rijetko održava sastanke i odbija razgovarati s iračkim sadašnjim i bivšim premijerima, tvrde njemu blisku dužnosnici. Sistani je pristao sastati se s Papom, ali bez prisustva iračkih dužnosnika, priopćio je izvor iz predsjedničkog ureda.

Sastanak s Franjom održan je u Sistanijevom skromnom domu u Najafu gdje boravi desetljećima.

Sistani, koji milijunima šijitskih sljedbenika predstavlja mitskog vođu, intervenirao je tijekom kritičnih situacija u Iraku kada je zemlje prelazila iz jedne krize u drugu. Rijetko se pojavljuje u javnosti.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu