Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

U Iranu uhićen poznati nogometaš koji je podržao prosvjednike

Voria Ghafouri, koji je do 2019. godine 28 puta nastupio za Iran, jedna je od najpoznatijih uhićenih osoba

(FILES) In this file photo Esteghlal's defender Voria Ghafouri plays during the AFC Champions League group C match between Saudi's Al-Ahli and Iran's Esteghlal on April 27, 2021, at the King Abdullah sport city stadium in the Saudi city of Jeddah. - Iranian security forces on November 24, 2022 arrested national football player Voria Ghafouri over accusations that he spread "propaganda" against the Islamic republic, Fars news agency reported. He was arrested after a training session with his club Foolad Khuzestan on charges of having "tarnished the reputation of the national team and spread propaganda against the state," the agency said. (Photo by AFP)
FOTO: AFP

Iranske vlasti su uhitile bivšeg kurdskog nogometnog reprezentativca koji je pružio odlučnu potporu prosvjedima u Islamskoj Republici, optuživši ga za “protudržavnu propagandu”, izvijestila je iranska novinska agencija Fars. Voria Ghafouri (35), koji je do 2019. godine 28 puta nastupio za Iran, jedna je od najistaknutijih osoba koje su uhićene u gušenju prosvjednog pokreta.

Prosvjedi su počeli 16. rujna, nakon smrti mlade iranske Kurdinje Mahse Amini koju je uhitila moralna policija zbog nepoštovanja strogih pravila odijevanja koje islam propisuje ženama. Pod optužbom da je “vrijeđao i blatio ugled nacionalne ekipe (Team Melli) i sudjelovao u propagandi” protiv države, uhićen je nakon treninga njegove momčadi “Foolada” (čelik na perzijskom) u Huzistanu, po odluci pravosudnih vlasti, piše Fars.

Hengaw, nevladina organizacija sa sjedištem u Norveškoj koja brani prava Kurda, potvrdila je njegovo uhićenje i objavila njegovu fotografiju u tradicionalnoj kurdskoj odjeći koju je na Twitteru objavio drugi bivši iranski reprezentativac Ali Karimi, također podupiratelj prosvjeda. U više od dva mjeseca prosvjeda poginulo je najmanje 416 ljudi, među njima 51 dijete, navodi organizacija Iran Human Rights (IHR) čije je sjedište u Norveškoj.

‘Potpora Voriji’

Ghafouri, rođen u Sanandaju, upravnom središtu pokrajine iranskog Kurdistana, na društvenim mrežama je odlučno podupro prosvjede. “Voria je podupro svoj narod i platio zbog toga. I mi moramo njega poduprijeti i ne ostaviti ga samog”, napisala je na Twitteru američka aktivistkinja iranskog podrijetla Masih Alinejad.

Ghafouri, bivši kapetan Esteghlala, morao je u srpnju napustiti taj uspješan klub prije isteka ugovora i prešao je u Foolad Khuzestan FC. Mnogi njegovi navijači misle da je završetak njegove karijere u Esteghlalu povezan s njegovim govorima u kojima se zauzimao za ljetošnje prosvjede. Njegovo uhićenje događa se u času kada je pozornost svjetske javnosti usmjerena na iransku reprezentaciju u Kataru.

Igrači Irana odlučili su u ponedjeljak da neće pjevati nacionalnu himnu uoči utakmice s Engleskom, što je protumačeno kao potpora prosvjednicima i oporbi u Iranu. Nevladine organizacije su izrazile zabrinutost za situaciju u kurdskim područjima na zapadu zemlje pošto su skupine za ljudska prava istaknule da su ondje samo proteklog tjedna ubijeni desetci ljudi.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više