Politika & Kriminal

U istrazi protiv Josipe Rimac USKOK će ispitati i ministricu i zamjenicu šefa Plenkovićevog ureda. Doznajemo zašto

Uz Mariju Vučković i Tenu Mišetić navodno bi trebao biti ispitan i državni tajnik Tugomir Majdak

17.02.2020., Sibenik - Ministrica poljoprivrede Marija Vuckovic odrzala je radni sastanak s zupanom Goranom Paukom i njegovim suradnicima na temu  - Luka otvorena za javni promet Rogoznica - ribarski dio u uvali Peles
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U istrazi pokrenutoj protiv Josipe Rimac i ostalih bit će ispitano 49 svjedoka, a među njima, kako neslužbeno doznaje N1 Televizija, su i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, državni tajnik Tugomir Majdak i zamjenica predstojnika Ureda predsjednika Vlade Tena Mišetić.

Naime, Rimac je Mišetić spominjala u jednom od razgovora koji su istražitelji snimili sredinom svibnja. Riječ je o razgovoru u kojem izvještava poduzetnika Antu Sladića kako je s Ružicom Njavro razgovarala o izmjenama Uredbe koje treba ubaciti, te da joj je Njavro kazala kako dekan Agronomskog fakulteta Zoran Grgić nije dovoljno jasno objasnio ministrici sve vezano “o kravi buši”.

Spominjanje Mišetić i državnog tajnika

Tada je prenijela Sladiću i da je Njavro kontaktirala “Tenu da se sve pusti u proceduru javnog savjetovanja sa svim nedostacima” te da se on pripremi za davanje potrebnih komentara čim to iziđe na e-savjetovanje. Napomenula mu je da on i Josip Ravlić trebaju dostaviti slične tekstove koje onda u Ministarstvu poljoprivrede neće moći zanemariti, nego će morati napisati zašto ih odbijaju, pa da će “tehnička vlada moći donijeti uredbu”.

U jednom od razgovora Rimac spominje i državnog tajnika. Riječ je o razgovoru iz ožujka koji je vodila sa Sladićem, a kojem je navodno rekla da se dekan Agronomskog fakulteta Zoran Grgić čuo s tajnikom Ministarstva poljoprivrede koji je preuzeo e-mail i poslao u kabinet ministrice. U tom e-mailu, sumnja se, bile su primjedbe kojima se pokušalo utjecati na izmjenu Uredbe o zakupu šumskog zemljišta što bi, kako tvrdi USKOK, išlo u korist poduzetniku Sladiću.

Jednomjesečni pritvor

Podsjetimo, sudac istrage odredio je jednomjesečni istražni zatvor bivšoj državnoj tajnici Ministarstva uprave Josipi Rimac i još šestero osumnjičenika. Istražni zatvor im je određen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. U pritvoru prema toj odluci su i načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, kninski gradski vijećnik Marinko Tokmakčija i šibenski poduzetnik Ante Sladić.

Istražni zatvor određen je i za vlasnika tvrtke C.E.M.P. Milenka Bašića i direktora te tvrtke Dragana Stipića, no oni trenutno nisu dostupni hrvatskim redarstvenim vlastima.

Istraga nad 13 ljudi

USKOK je u subotu, nakon provedene opsežne akcije Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK) u aferi Vjetroelektrana, donio rješenje o provođenju istrage protiv 13 poduzetnika i državnih dužnosnika, koje se sumnjiči za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.

Među prijavljenima su i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, šef splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivan Melvan, direktor Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislav Jureković, zagrebački poduzetnik Josip Ravlić, kninski poduzetnik Nikola Lapčić i smijenjena pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac.

Nastavite čitati