Politika & Kriminal

U Italiji je eskaliralo; prosvjednici zbog novih mjera razbijali izloge i bacali dimne bombe, policija ih rastjerivala suzavcem

Ulazilo se u prodavaonice, bacalo dimne bombe, a ozlijeđen je i jedan fotoreporter

Italian police officers stand in front of a wheelie-bin on fire during a protest of far-right activists against the government restriction measures to curb the spread of COVID-19, in downtown Turin, on October 26, 2020, as the country faces a second wave of infections to the Covid-19 (the novel coronavirus). - Italy's Prime Minister Giuseppe Conte tightened nationwide coronavirus restrictions on October 25, 2020 after the country registered a record number of new cases, despite opposition from regional heads and street protests over curfews. Cinemas, theatres, gyms and swimming pools must all close under the new rules, which come into force on October 26, 2020 and run until November 24, while restaurants and bars will stop serving at 6pm, the prime minister's office said. (Photo by Marco BERTORELLO / AFP)
FOTO: AFP

U nekoliko talijanskih gradova i noćas su se odvijali prosvjedi građana nezadovoljnih zbog odredbe vlade kojom kafići i restorani moraju zatvoriti vrata u 18 sati, dok druga mjesta popout kina i teretana već ne rade. Pritom su se, kako izvještava The Guardian prosvjedi pretvorili u nerede na ulicama u Torinu i Milanu te Napulju i Trstu.

Gomile mladih izašle su na ulice Milana te su skandirale: “Sloboda, sloboda, sloboda”, nakon čega su se sukobili s policijom u središtu grada. Kako bi ih rastjerala, policija je koristila suzavac, a primijenila ga je i na prosvjednike u Torinu.

Razbijali izloge i bacali dimne bombe

Associated press javlja kako su u Torinu prosvjednici razbijali izloge prodavaonica te bacali dimne bombe i boce na policiju na gradskom trgu gdje je sjedište regionalne vlade Pijemonta. Jednom od boca ozlijeđen je i jedan fotograf, javila je televizija RAI.

Na tom istom trgu, satima ranije, oko 300 taksija mirno se postavilo u uredne redove kako bi skrenulo pažnju na svoje ekonomske gubitke koji su nastali zbog stanja u turizmu i činjenice da su nestali radnici koji od sada rade od doma pa ih ne voze na posao.

Prosvjed poduzetnika

O ogorčenju poduzetnika govori primjer iz gradića Pesaro, blizu San Marina u kojem je policija intervenirala jer je vlasnik restorana pozvao 90 osoba na večeru kako bi pokazao da odbija zatvoriti lokal u 18 sati. “Možete me uhititi, neću ga više zatvoriti”, poručio je.

Hina javlja da premijer Giuseppe Conte treba u utorak predstaviti mjere potpore sektorima i profesijama koje su najteže pogođene ograničenjima.

Nastavite čitati