Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

U iznimno važan institut Šustar instalirao ženu koja kolege naziva srboljubima, kujama i životinjama

Osječka profesorica Sanda Ham dosta je osebujna, piše Drago Hedl

Znanstveno vijeće Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje zatražilo je od tehničkog ministra Predraga Šustara opoziv odluke o imenovanju predsjednice i članova Upravnog vijeća, kojom je 15. lipnja za predsjednicu imenovao Sandu Ham, profesoricu u trajnom zvanju na Filozofskom fakultetu u Osijeku. To imenovanje jedno je iz niza odluka odlazećeg ministra koje je podiglo podosta prašine.

Prof. dr. Sanda Ham u studenom 2012. našla se, naime, u središtu skandala kada je u javnost dospjela njena službena prepiska e-poštom u kojoj su njene kolege nazivane budalašima i srboljubima, homoseksualcima, kujama, životinjicama koje se uvlače u dupe i slično. Te neprimjerene poruke dr. Ham razmjenjivala je sa službene fakultetske adrese i službenog računala u radnom vremenu.

Tri razloga za opoziv imenovanja

Skandal je bio predmetom disciplinskih i sudskih postupaka, kao i prijave dr. Ham Državnom odvjetništvu, koja je tvrdila da su kolege s filozofskog fakulteta u Osijeku nezakonito pribavile poruke iz njene elektroničke prepiske, što je Državno odvjetništvo odbacilo kao neosnovano, a potvrdio i Županijski sud u Osijeku.

U zahtjevu upućenom odlazećem ministru, Znanstveno vijeće Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje navodi tri razloga zbog kojih traži opoziv odluke o imenovanju prof. dr. Sande Ham. Tvrde da je u sukobu interesa jer je kao suautorica Hrvatskog školskog pravopisa, nakon što je u srpnju 2013. Ministarstvo znanosti dalo preporuku za uporabu u svim školama Hrvatskom pravopisu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, u medijima istupala protiv takve odluke, tvrdeći da je ona politički motivirana.

Potencijalni sukob interesa zbog honorara

Znanstveno vijeće navodi da je Sanda Ham u sukobu interesa jer je kao koautorica pravopisa, do pojave institutskog, dobivala autorske honorare. Naime, pravopis čija je jedna od autorica dr. Ham po preporuci Ministarstva znanosti bio je u upotrebi u osnovnim i srednjim školama od veljače 2005. do srpnja 2013. kada je zamijenjen pravopisom Instituta za hrvatski jezik.

U osam godina, koliko je trajala preporuka za taj pravopis, čija je suautorica dr. Ham, izašla su četiri izdanja, a za svaki primjerak dr. Ham dobivala je honorar. Znanstveno vijeće Instituta zato smatra da su njeni napadi na institutski pravopis motivirani financijskim razlozima, kao i da je zbog toga u sukobu interesa.

Običaj da kolege naziva pogrdnim imenima

Drugi razlog zahtjeva za opozivom u Znanstvenom vijeću instituta za hrvatski jezik vide u tome što je ”u više navrata pisala izrazito negativno o Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje te je u svojim medijskim istupima govorila pristrano i neobjektivno te nastojala podcijeniti njihov rad”.

Kao treći razlog za opoziv, Znanstveno vijeće, čiji je zahtjev ministru Šustaru potpisala predsjednica dr. sc. Marijana Horvat, navodi se tekst dr. Ham u časopisu Jezik, gdje je ona glavna i odgovorna urednica, u kojem se vrijeđaju autori institutskog pravopisa. U tom tekstu dr. Ham nazvala je dr. sc. Željka Jozića, ravnatelja Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, ”krpežom i kupusarom”, što je, smatra Znanstveno vijeće, ”ispod razine znanstvenog diskursa”.

“To samo govori kako se dr. Ham ne može osloboditi običaja da kolege naziva pogrdnim imenima kao što je to činila i prema svojim najbližim suradnicima na Filozofskom fakultetu u Osijeku kada je u službenoj prepisci jednog od njih nazvala ”svinjom,” kaže za Telegram jedna od osoba koja na tom fakultetu radi s dr. Ham.

Niz ministrovih kontroverznih odluka

Prof. dr. Sanda Ham ignorirala je molbu Telegrama da odgovori na optužbe iznesene na njen račun. Kako se ranije, u više navrata žalila da se nad njom provodi mobbing, željeli smo je upitati je li i najnovija odluka stegovnog suda za nastavnike osječkog Filozofskog fakulteta da joj se izrekne opomena pred otkaz, dio tog mobbinga. No, ona je ignorirala naše upite. Kako smo neslužbeno saznali, razlog opomene pred otkaz jest poziv dr. Ham sudskom vještaku da bez znanja uprave Fakulteta vještači službeno računalo.

Zahtjev za opozivom prof. dr. Ham tako je ukazao na još jednu kontroverznu odluku ministra Šustara, donesenu prije njegovog skorog odlaska s funkcije. Podsjetimo, Šustar je umjesto Borisa Jokića, voditelja cjelovite kurikularne reforme postavio Dijanu Vican, bivšu državnu tajnicu u Ministarstvu znanosti i rektoricu zadarskog Sveučilišta poznatu i po tome što je bila recenzentica programa znanstvenog odgoja udruge Grozd.

Također, prema odluci ministra Šustara, u Veleučilište u Kninu, umjesto sveučilišnih profesora koji su do sada obavljali tu dužnost, imenovao je šefa lokalne komunalne službe, teologa i sestru HDZ-ove saborske zastupnice Josipe Rimac, koja je radila kao šefica poslovnice Narodnih novina.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu