Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

U jednom od luđih napada zastupnik Bunjac objavio je ‘tajne sastojke cjepiva’; najbolje da pogledate sami

Ugledna epidemiologija objašnjava zašto su ovo 'tendenciozne laži'

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac objavio je na Facebooku, potpuno ozbiljan, kako posjeduje službeni popis sastojaka koji se koriste u cjepivima. Tvrdeći da je njegovo otkriće poslovna tajna za koju laboratoriji ne žele da znate, nabraja što se zapravo nalazi u dozama. “Između ostalog, unutra su GMO virusi, abortirani fetusi životinja i ljudi, embrij zamorca, razne vrste jaja, mišja krv i mozak, krv, srce i bubrezi različitih vrsta životinja, npr. najmuna, konja, svinja, ovaca, zečeva, pasa..”, piše gospodin Bunjac.

Ovaj zastupnik, koji je doktorirao povijest na Filozofskom fakultetu, kaže kako je neke od ovih podataka čuo prvi puta u životu. “Očito ćemo se svi skupa morati više boriti oko prava na transparentnost i informiranost kod medicinskih zahvata”, zaključuje.

“Taj čovjek očito nema pojma o medicini”

Za komentar ove objave obratili smo se epidemiologinji Jasni Ninčević, ravnateljici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. “Nemam riječi. Ne znam kako se netko izvan struke usudi pričati o ovome i iznositi ovakve gluposti. Ja se nikada ne bih upuštala u raspravu o hidroavionima, mlažnjacima ili astronomiji jer o tome nemam pojma”, kaže doktorica Ninčević.

“Taj gospodin očito nemam nikakve veze s medicinom jer nitko upućen ne bi iznosio ovakve tendenciozne laži”, kaže. Epidemiologinja Ninčević poziva javnost da ne nasjedaju takvim natpisima. U praksi se često susretala s ljudima koji su iznosili takve ideje. “U posljednje vrijeme čak se pojavljuju medicinski djelatnici sa sličnim razmišljanjima. Njima bih zabranila bavljenje našim poslom, jer ako netko ne vjeruju u medicinu, onda se njome ne mora niti baviti. Neka se bavi šarlatanstvom”, kaže doktorica Ninčević.

Sankcije za roditelje necijepljene djece

Cjepiva se sastoje od oslabljenih živih virusa i bakterija ili njihovih mrtvih staničnih membrana koji potiču imunološku reakciju organizma. Doktorica Ninčević poziva javnost da ne nasjeda ovakvim šarlatanskim tvrdnjama. Naglašava kako cjepiva služi za sprječavanje bolesti, kao što su polimijelitis, difterija i ospice, koje imaju strahovite komplikacije, a u prošlosti su izazvale pomor i invaliditet.

“Ne bih financijski kažnjavala one roditelje koji odbijaju cijepiti svoju djecu, nego bih im, u slučaju oboljenja, uskratila besplatnu medicinsku skrb i ne bih im dozvolila upis u javne vrtiće i škole. Neka idu u privatne, i to samo ako se roditelji druge djece s tim slože”, zaključuje splitska epidemiologinja, pozivajući se na praksu koja se primjenjuje u mnogim razvijenijim državama.