Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

U Kanadi, u Quebecu, izveden je teroristički napad na džamiju; najmanje šest osoba je poginulo

Napadač je upao u džamiju i počeo pucati, dvije osobe su privedene

FOTO: screenshot

Šest je osoba poginulo kada je naoružani napadač otvorio vatru u džamiji u gradu Quebecu tijekom večernje molitve, javlja CNN. Policija je napad okarakterizirala kao akt terorizma, a rekli su i da je dvoje ljudi uhićeno.

Mediji javljaju i da je u napadu ranjeno osam osoba, a u trenutku napada u džamiji je bilo oko 40 ljudi. Glasnogovornica policije Christine Coulombe kazala je kako među ranjenima ima onih s teškim ozljedama te da su ubijene osobe bile stare između 35 i 70 godina, prenosi AP.

Oglasio se kanadski premijer Justin Trudeau

Kanadski premijer Justin Trudeau osudio je napad. “Osuđujemo ovaj teroristički napad na muslimane na mjestu molitve i utočišta. U ime svih Kanađana izražavamo najdublju sućut obiteljima i prijateljima poginulih i želimo brz oporavak ozlijeđenima”, stoji u priopćenju iz ureda premijera.

“Različitost je naša snaga i religijska tolerancija vrijednost je koju mi, Kanađani, izrazito cijenimo. Kanadski muslimani važan su dio našega nacionalnoga identiteta i u našoj zajednici nema mjesta za ovakve nasilne postupke”, rekao je premijer također u priopćenju.

Prošle godine na istom mjestu je bio incident

Napad je izvršen dan nakon što je kanadski premijer potvrdio spremnost svoje zemlje da prihvati izbjeglice “bez obzira na njihovu vjeru”, pošto je Bijela kuće donijela odluku u zabrani ulaska u Sjedinjene Države državljanima sedam muslimanskih zemalja.

U lipnju prošle godine na ulazu u taj kulturni centar ostavljena je svinjska glava. Broj incidenata povezanih s islamofobijom posljednjih se godina u Quebecu znatno povećao.

https://www.youtube.com/watch?v=2txrmgtOEmQ

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više