Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

U ljekarnama diljem Hrvatske zavladala nestašica klavocina i najčešćeg lijeka za epilepsiju

HALMED je izvijestio da nedostaje i pojedinih lijekova za snižavanje temperature

01.02.2022., Zagreb - U petom valu koronavirusa izazvanog omikron varijantom zbog blazih simptoma najveci teret podnose ljekarne. Uz sve ostalo dnevno se kupuju velike kolicine kucnih antigenskih testova pa povremeno dolazi do nestasice. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

U Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) doznaje se danas da je zbog kašnjenja u proizvodnji došlo do nestašice pojedinih lijekova, poput Rivotrila za liječenje epilepsije te nekoliko oblika lijeka Klavocin koji se izdaju u ljekarnama i primjenjuju u bolnicama.

Normalizacija opskrbe za neke od njih očekuje se uskoro.

Za Rivotril, lijek koji pomaže u sprječavanju epileptičkih napadaja i liječenju te bolesti, prijavljena je nestašica zbog kašnjenja u proizvodnji te se normalizacija opskrbe tržišta očekuje do 5. rujna. Pacijenti, koji koriste taj lijek mogu se obratiti svojem liječniku radi savjetovanja o nastavku i primjeni terapije, navode u HALMED-u.

Nestašica moguća do kraja godine

U ljekarnama je dostupan Klavocin prašak za oralnu suspenziju, a neki oblici Klavocina koji se izdaju na recept u ljekarnama trebali bi biti dostupni pacijentima 1. listopada.

Nestašica Klavocin tableta za oralnu suspenziju/raspadljive tablete i oblika lijeka za bolničku primjenu mogla potrajati do kraja godine, kažu u HALMED-u.

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo ističe kako je Rivotril vrlo čest lijek u liječenju epilepsije te već neko vrijeme nije dostupan u ljekarnama. To je veliki problem jer se radi o jedinom lijeku iz skupine klonazepama, koji je registriran i prisutan na našem tržištu, naglasila je.

Opskrba otežana dulje vrijeme

“Liječnici vrlo rijetko mijenjaju terapije jer se promjenom terapije, čak i primjenom lijeka nekog drugog proizvođača, može promijeniti klinička slika pacijenta. Tog lijeka s vremena na vrijeme nedostaje na tržištu, a prema informacijama koje imamo iz veledrogerija tržište bi se trebalo brzo normalizirati”, izjavila je Soldo za Hinu.

Kaže i kako je tijekom cijele godine bila otežana opskrba Klavocinom, no prema informacijama od proizvođača i veledrogerija situacija bi se trebala normalizirati na tržištu u prvoj polovici rujna.

HALMED je također izvijestio da trenutno na tržištu nedostaje i pojedinih lijekova za snižavanje temperature, za visoki krvni tlak, neki lijekovi iz skupine antibiotika, no da za te lijekove ima zamjenskih lijekova s istim djelatnim tvarima ili iz istih terapijskih skupina.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više