Politika & Kriminal

U Ljubljani je sinoć bio kaos; prosvjedi protiv mjera su eskalirali, policija je na kraju koristila vodeni top i suzavac

Neprijavljene prosvjede organizirale su neke grupe preko društvenih mreža kako bi izrazile nezadovoljstvo novim mjerama

FOTO: Screenshot: YouTube

Inače mirni povremeni prosvjedi u Ljubljani protiv vlade Janeza Janše sinoć su u večernjim satima u centru grada eskalirali u nasilne, pa je policija u rastjeravanju demonstranata upotrijebila vodeni top i suzavac. Neprijavljene prosvjede organizirale su neke grupe preko društvenih mreža, izražavajući nezadovoljstvo zaoštravanjem protuepidemijskih mjera vlade.

One su uvedene u srijedu, a zahtijevaju covid potvrde o cijepljenosti, preležanom covidu-19 ili negativan test za većinu aktivnosti i rad, za prijevoz javnim transportom, odlazak u trgovačke centre, na poštu, u banku, pa i obilazak liječnika ako nije riječ o hitnom slučaju. Policija je u priopćenju navela da se u centru Ljubljane i oko zgrade parlamenta okupilo oko osam tisuća ljudi, od kojih su oni nasilni na policajce bacali granitne kocke, staklene boce i pirotehnička sredstva.

Nakon što se masa odbila povući, policija je bila prisiljena intervenirati prisilnim sredstvima. Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs na Twitteru je napisao da se radilo o “reprizi” nasilnih izgreda u prijestolnici u studenom prošle godine, kad su – kako je zapisao – na njih pozivale i neke oporbene stranke ljevice.

Janša: ‘Ustrajat ćemo na mjerama’

Nasiljem i vandalizmom iskazuje se kako se lijevi fašizam izvodi u praksi, napisao je Hojs. Reagirao je i premijer Janez Janša, navevši na Twitteru da “vlada neće popuštati pred nikakvim pritiscima” u pogledu zaoštrenih protuepidemijskih mjera.

“Ustrajat ćemo na mjerama za zaštitu zdravlja i života ljudi. Ulično nasilje nikad nije vodilo do nečeg dobrog”, naveo je Janša, dodavši kako je policija postupila po zakonu, te da tužiteljstvo i sudstvo više ne bi smjeli tolerirati prijetnje i nasilje nego pokretati postupke.

Nasilje i izgrede pred zgradom parlamenta osudio je i predsjednik Državnog zbora Igor Zorčič koji je inače prije više mjeseci zbog nezadovoljstva djelovanjem vlade u epidemiji covida-19 i njenom politikom istupio iz jedne od stranaka Janšine koalicije.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu