Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

U maloj Hrvatskoj na dan od covida umiru 64 osobe, u cijelom New Yorku samo 7. Tamo su gotovo svi cijepljeni

Usporedba tjednog prosjeka umrlih u Hrvatskoj te u dvostruko većem New Yorku

Medical staff move a patient on a gurney across the skyway  at Mt. Sinai Morningside Hospital  on May 18, 2020 in New York City. COVID-19 has spread to most countries around the world, claiming over 320,000 lives and infecting almost 4.9 million people.
Hospitals Are Experiencing A Lower Number Of Coronavirus Admissions, New York, United States - 18 May 2020,Image: 594652687, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia
FOTO: Profimedia

Europska komisija prošli je tjedan objavila graf s poretkom zemalja prema postotku cijepljenih i broju umrlih, i time je još jednom plastično dokazano kako zemlje koje imaju najveće postotke cijepljenih, imaju i najmanje umrlih.

Hrvatska na toj listi stoji tragično; nalazimo se na dnu s jednim od najmanjih postotaka procijepljenosti i jednim od najvećih brojeva umrlih. Općenito, stopa smrtnosti u Hrvatskoj je tragična, osobito u usporedbama s ostalim zemljama čiji su građani masovno procijepljeni.

Vrlo je zanimljiva još jedna paralela: u Hrvatskoj je u pet dana (od ponedjeljka 22. do petka 26. studenog) umrlo 341 ljudi. U New Yorku, gradu s dvostruko više stanovnika od cijele Hrvatske, u istom petodnevnom periodu umrlo je 57 ljudi.

New York cijepio 81 posto odraslih

Treba napomenuti kako u četvrtak New York nije imao zabilježenu niti jednu smrt, ali tada je u SAD-u bio blagdan, Dan zahvalnosti, i nisu bilježene brojke. Međutim, nula umrlih od covida prošli je tjedan u New Yorku zabilježeno i na dan kada nije bio praznik – u ponedjeljak, pokazuju službeni podaci koje je objavio New York Times. Za usporedbu, u Hrvatskoj su prošli ponedjeljak umrle 73 osobe.

New York je jedno vrijeme tijekom pandemije bio jedan od najgore pogođenih gradova, ne samo u Americi nego u cijelom svijetu i dnevno je umiralo i više od 1000 građana. Jučer su, pak, imali 14 preminulih, a Hrvatska 67 te je sedmodnevni prosjek preminulih u New Yorku bio 7,6, a u Hrvatskoj 64. New York je također u isto vrijeme imao manje novozaraženih od Hrvatske.

Prema jučerašnjim podacima u Hrvatskoj je cijepljeno 57,06 posto odraslih. U New Yorku, dakle gradu s dvostruko više stanovnika, cijepljeno je 81 posto odraslih, odnosno 69 posto cijele populacije.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više