Politika & Kriminal

U maloj zagorskoj općini nakon 3. kruga konačno izabrana načelnica; ova gospođa pobijedila je za tri glasa

SDP-ova Blanka Stipčić Berić nova je načelnica općine Kraljevec na Sutli

FOTO: Screenshot/HRT
Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

Sa samo tri glasa razlike pred svojom protukandidatkinjom, SDP-ova Blanka Stipčić Berić izabrana je u nedjelju, u trećem krugu lokalnih izbora, za načelnicu općine Kraljevec na Sutli. Stipčić Berić osvojila je 456 glasova, tri više od nezavisne Danijele Pongrac.

Odaziv na izbore bio je vrlo visok; 67, 5 posto. Od 1365 birača svoje je pravo iskoristilo njih 922, nevažećih je listića bilo 13. Zbog tijesnog rezultata, glasački listići dvaput su se prebrojavali, a drugi put uz nazočnost obiju kandidatkinja, javio je HRT.

Jedini imali treći krug

Kraljevec na Sutli jedina je lokalna jedinica u državi koja je čelnicu izvršne vlasti izabrala tek u trećem izbornom krugu. Naime, od troje kandidata, koliko ih je bilo u drugom, niti jedan nije osvojio dovoljno glasova za pobjedu, pa su birači u nedjelju morali po treći put na birališta.

Iako rijetko, na lokalnim se izborima i ranije znalo dogoditi da se načelnici i gradonačelnici izaberu tek u trećem krugu, prije Kraljevca na Sutli to se dogodilo u Bistrici i u Starom Gradu na Hvaru. Izborima u toj zagorskoj općini konačno su završeni lokalni izbori čiji je prvi krug održan 16. svibnja.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu