U medije je istupio poduzetnik koji tvrdi da su ga Kujundžići prevarili za gotovo milijun kuna

Ante Komljenović tvrdi da je zajedno s ministrom ušao u biznis izgradnje zgrada u Svetoj Klari

ZADNJA IZMJENA: sij 26, 2020
Foto: PIXSELL

Poslovni dnevnik danas je objavio priču poduzetnika Ante Komljenovića, vlasnika građevinske tvrtke Tehnoagria, kojem je, kako tvrdi, ugašena tvrtka Zidni vrt u vlasništvu supruge ministra Milana Kujundžića ostala dužna skoro milijun kuna.

Iako je Kujundžić ovog tjedna u istupima pred medijima rekao kako ugašena firma njegove supruge Tatjane nije imala nikakav dug, Komljenović je za Poslovni dnevnik ustvrdio da mu Kujundžići nisu do kraja isplatili novac za gradnju četiriju zgrada u zagrebačkom naselju Sveta Klara.

Komljenović tvrdi da dug za izgradnju četiri zgrade u kojima je ukupno 28 stanova pokušava naplatiti već godinama. Iako mu je, formalno, za građevinske radove ostala dužna tvrtka Zidni vrt u vlasništvu Tatjane Kujundžić, Komljenović za Poslovni kaže kako je “većinu tih poslova dogovarao s Milanom”. Komljenović je kao dokaz priložio i fakturu iz 2008., na iznos od milijun i 113 tisuća kuna, koju su, navodi, Kujundžići proveli kroz poslovne knjige, ali njemu je, kako tvrdi, plaćeno samo 200.750 kuna PDV-a, a ne i preostalih 912.500 kuna duga.

Ispričao kako su krenuli u zajednički posao

Komljenović zatim novinaru Saši Paparelli prepričava da se s Kujundžićem upoznao 2007. kad je, kao najbolji ponuđač, dobio posao gradnje Kujundžićeve vile u Markuševcu. On je sam, nastavlja priču, Kujundžiću predložio zajednički projekt izgradnje pet urbanih vila u Svetoj Klari.

“Našao sam zemljište od oko 2500 kvadrata u vlasništvu Antuna Bosnara, ali nisam imao novaca pa je Kujundžić uskočio podigavši kredit na 400.000 eura kod Nava banke. Zidni vrt je trebao riješiti dokumentaciju, a ja izvesti radove. Tada smo se dogovorili da po završetku posla zajedničku dobit dijelimo popola”, ispričao je Komljenović za Poslovni.

Poduzetnik dalje navodi da su Kujundžić i on sklopili ortački ugovor, a da je Kujundžić novcem od kredita kupio zemlju, no, tvrdi Komljenović, kao vlasnika je upisao samo tvrtku Zidni vrt. Kujundžić ga je, priča Komljenović, uvjeravao da to nije bitno jer će dobit ionako na kraju podijeliti.

Optužuje Kujundžića da mu je odbio potpisati tabularnu izjavu

Zatim mu je, nastavlja Komljenović, Kujundžić predložio izmjenu ortačkog ugovora prema kojoj bi on dobio tri zgrade, a poduzetnik dvije. Komljenović kaže da je na to pristao. Zatim je Kujundžić, kako piše Poslovni, zbog “presporih radova” Komljenoviću ponudio da, umjesto partnera, postane samo izvođač radova. Komljenović je, piše Poslovni dalje, i na to pristao, ali pod uvjetom da mu Kujundžić kao protuuslugu za izvedene građevinske radove preda jednu zgradu, plus 990.000 kuna.

Komljenović tvrdi kako mu je Kujundžić, kao vlasnik zemljišta, odbio potpisati tabularnu izjavu bez koje nije mogao prodavati zgrade u svojoj zgradi, a za neke je, tvrdi, već dobio polog.

“Godinama sam čekao taj potpis, kupci su me stalno zvali i ispitivali što je sa stanom koji su zakaparili. Umjesto da potpišu, Kujundžić je tvrdio da ja njima dugujem i počeo me reketariti”, tvrdi Komljenović.

Kupcima je navodno bio prisiljen spuštati cijene stanova

Tvrdi da je Kujundžić prvo tražio 300.000 eura, pa je iznos smanjio na 200.000, a onda na 50.000 eura. Na to, kaže Komljenović, nije htio pristati.

“Paralelno je Kujundžić nazivao kupce i nudio im da njemu plate te stanove, on će im dati tabularnu izjavu, a meni će dati onoliko koliko smatra da moram dobiti. Kako mi ne bi platio izmislio je da radovi nisu izvršeni sukladno dogovoru, no nikad me nije pozvao da otklonim navodne nedostatke”, prisjeća se Komljenović za Poslovni.

Tvrdi da je kupcima morao spustiti cijenu stanova tako da je jedva uspio pokriti svoje troškove, a u međuvremenu mu je zbog krize na tržištu nekretnina i pada cijena firma propala.

Tvrdi da ga je Kujundžić otpočetka namjeravao prevariti

Kako piše Poslovni, Komljenović je u prosincu 2016. na zagrebačkom Općinskom sudu ispričao kako smatra da je Kujundžićima otpočetka bila namjera prevariti ga. “Imali smo gentlemenski dogovor u omjeru 50:50 posto a koji je on potom predugovorom koji je sam sačinio izmijenio. Originalni dogovor je bio i to da će tri parcele glasiti na Zidni vrt, dvije na Tehnoagriju, ali ni toga se nije pridržavao već je bez moga znanja otišao vlasniku i sve parcele kupio na Zidni vrt. Ja sam tada jedino mogao potpisivati ono što mi je predlagao”, ispričao je tada Komljenović na sudu.

Ministrova supruga Tatjana Kujundžić, piše Poslovni, na sudu je ispričala kako Komljenoviću nije dala tabularnu izjavu jer nije ispunio svoje obveze. Štoviše, gospođa Kujundžić je, kako pišu, rekla da joj je Komljenović ostao dužan 220.000 kuna, kolika je bila navodna razlika radova i onoga što je ona uložila u izgradnju.

Na kraju, Poslovni Dnevnik piše da je u službenoj policijskoj zabilješci iz srpnja 2013., Tatjana Kujundžić priznala da je prvi dogovor s Komljenovićem o ortaštvu bio u omjeru pola -pola.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program