Politika & Kriminal

U medije su procurile neslužbene informacije; ipak neće biti ništa od otvaranja teretana i prodaje kave za van?

O tim se mjerama jučer raspravljalo u Vladi, no konačna odluka ipak još nije donesena

U Vladi je jučer održan sastanak na kojem se raspravljalo o mogućem popuštanju epidemioloških mjera protiv širenja korone od 1. veljače. Na njemu je odlučeno da će doći do blagog popuštanja, ali da ono najvjerojatnije neće obuhvaćati neke mjere o kojima se govorilo ovih dana.

Tako Index piše, pozivajući se na izvore sa sastanka, da prema jučerašnjoj raspravi najvjerojatnije neće doći do otvaranja teretana i restorana te davanja mogućnosti kafićima da prodaju kavu za van. No, ističe Index, odluka nije konačna i o njoj će se još raspravljati tijekom jutra nakon čega bi se u poslijepodnevnim satima trebala doznati i konačna odluka.

Portal nadalje navodi kako se terase kafića i restorana zasigurno s početkom veljače neće otvoriti, a rijetka popuštanja mjera odnosit će se na segment sporta i rekreacije koji bi se dopustili na otvorenom, dok bi se za djecu dopustili i treninzi u zatvorenim prostorima.

Zašto nema većeg popuštanja?

Učenicima viših razreda osnovne škole u veljači se otvara mogućnost povratka u škole umjesto online nastave koju sad pohađaju. Konačne odluke o modelu nastave su na svakoj pojedinoj županiji.

Kao glavni razlozi zašto nema većeg popuštanja u krugovima Stožera i vlade navode se tri faktora – vijesti o novim sojevima te loše epidemiološke slike u nekim europskim zemljama, zatim zastoj u isporuci cjepiva zbog kojeg nema planirane dinamike cijepljenja te naposljetku činjenica da je još uvijek zimsko vrijeme i da se zatvoreni prostori smatraju najvećim rizikom za širenje epidemije.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu