U međunarodnoj policijskoj akciji dosad uhvaćeno sedam osoba zbog trgovine ljudima na području BiH

Osumnjičeni su žrtve odvodili u Francusku gdje su ih tjerali na krađu

ZADNJA IZMJENA: lip 23, 2015
Foto: SIPA

Sedam osoba uhićeno je u utorak u Bosni i Hercegovini u velikoj međunarodnoj operaciji koju pravosuđe i policija te zemlje vode zajedno s vlastima Francuske, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH koje koordinira ovu akciju i iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) čiji su pripadnici proveli racije i uhićenja.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak su započeli realizaciju međunarodne policijske akcije kodnog naziva “CD“ na području BiH i Francuske, a uhićeno je više desetaka osoba.

Kako piše N1, akcija se istodobno provodi na području Zenice, Vlasenice, Prijedora i Jajca, te na području Francuske, a već je uhvaćeno sedam osoba za koje postoji osnovana sumnja da su počinile kazneno djelo organiziranog kriminala u vezi s kazenenim djelom trgovine ljudi, u svrhu radne eksploatacije. U tijeku je i pretres objekata na više lokacija.

Nerijetko su žrtve bila i djeca

Uhvaćeni se sumnjiče da su od 2012. regrutirali više ženskih osoba na način da su s njima stupali u izvanbračne zajednice i organizirali njihove odlaske na područje Francuske, gdje su ih potom putem ucjena, prijetnji i zlostavljanja prisiljavali na džeparenje na području Francuske i šire. Žrtve su im potom morale dostavljati novac, a nerijetko su i sama djeca bila žrtve. Žrtve su bile pod stalnom kontrolom, izložene različitim oblicima psihičkog i fizičkog zlostavljanja.

Kako piše N1, procjenjuje se da su osumnjičeni na ovaj način protupravno stekli imovinsku korist u iznosu većem od 2 milijuna eura. Uhićeni se terete i za kaznena djela pranja novca, krivotvorenje isprava, krijumčarenje osoba, zloporabe opojnih droga i druge.

Taj su novac pokušali legalizirati kupnjom nekretnina u BiH i vozila ili su ga trošili na luksuzan način života.

Prva zajednička policijska akcija Francuske i BiH

Ovo je prvi put da u istom istražnom timu sudjeluju predstavnici Tužiteljstva BiH i Tužiteljstva Francuske te istražitelji SIPA-e i Odjela za maloljetnike Policijske prefekture Pariz, koji su više mjeseci provodili zajedničke istražne radnje na području dviju država, uz potporu Europske udruge tužitelja EUROJUST.

Osobe uhvaćene u jutrošnjoj akciji bit će privedene u službene prostorije SIPA-e gdje će se nad njima provesti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i počiniteljima, biti predane Tužiteljstvu BiH na daljnje postupanje.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3206 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program