Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

U Murteru i dalje mnogi stoje uz načelnika: ‘Pa šta ako je išao u bordel? Gdje je dokaz da je tamo nešto radio?’

Prenosimo reakcije građana

20.07.2022.,Murter-USKOK stigao u opcinu Murter-Kornati u sklopu provjera informacija o nacelnikovu nenamjenskom koristenju opcinske kartice u austrijskom bordelu, ali i po raznim restoranima i trgovinama. Nacelnik je Toni Turcinov, trenutno najpoznatiji demokrscanin u hrvatskoj politici.
 Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nakon što je Telegram prošli tjedan objavio kako je načelnik Murtera službenom karticom platio 1560 eura u austrijskom bordelu, dotad slabo poznati Toni Turčinov očekivano je postao nacionalni hit. Gotovo svaki dan objavljivali smo nove detalje o njegovom sumnjivom trošenju.

Prvo smo dokazali kako je lažirao račun iz hotela kojim je pokušao zataškati činjenicu da je javni novac potrošio u bordelu; zatim smo otkrili da za velik broj ostalih troškova na službenoj kartici nema pokriće; pisali smo kako je djelatnicima općine slao prijeteće mailove kojima je zahtijevao da prikriju račun iz Klagenfurta te, na kraju, kako su troškovi iz bordela knjiženi pod kategoriju ‘ostali rashodi Općine’, a računi iz restorana kao struja.

A što kažu mještani?

No prema reportaži koju je objavila Slobodna Dalmacija, dobar dio njegovih sumještana i dalje ga podržava. To se uostalom naziralo i u činjenici da mu je lokalna udruga Kučerosi dodijelila nagradu Numero uno za glavnog galeba godine. Boris Dežulović u svojoj je kolumni lijepo akcentirao da se to može dogoditi samo u Hrvatskoj. “Nagradu za najboljeg općinskog jebača i galeba – za najuspješnijeg dakle zavodnika strankinja – murterski glasači dali su, shvaćate, tipu koji je strankinje „okretao“ tako što je plaćao strane prostitutke u stranom bordelu!”, napisao je.

Ali to je druga tema. Kada su reporteri Slobodne pokušali doznati od mještana što misle o aferi, dijalozi su izgledali ovako:

– Možemo pričat o svemu osim o načelniku.
– A šta je s njin?
– Da šta je s njin? Nemojte vi meni te novinarske finte prodavat! Čovik mi je prijatelj, i neću ništa govorit protiv njega!

‘Čudan nam je i tajming…’

Ili ovako:

Načelnik je moj prijatelj, dobar je čovik, svima je pomoga koliko je god moga i poštivan ga za to. A šta se zakona tiče, ne postoji ispravan načelnik u ovoj državi. Jer, ako oće radit, ako oće nešto napravit, onda ne može raditi po zakonima, jer su takvi zakoni, ukrivo napravljeni! Eto! A da mu je lako, ni mu je lako!

I ovako:

– Pa ne mora značit da je on tamo išta radio! Čovjek kulturno ušao tamo, popio neko piće!
– A to što je platio karticom od Općine?
– Pa jel čovjek lijepo rekao da se zeznuo!
– I tako nekoliko puta?
– Pa, desi se! – smije se momak.

“S obzirom na to da je račun iz 2019. godine, u Murteru ima i onih koji vjeruju da je pojava ovog “austrian papera” baš sada, tri godine poslije, vezana uz frakcijske sukobe unutar vladajuće koalicije u Županiji, između zaraćenih snaga dojučerašnjih saveznika Marka Jelića i Stipe Petrine”, opisuje na kraju Slobodna.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više