Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

U najdirektnijem sukobu dosad, Iran i Izrael su se sinoć satima gađali projektilima

Iranske snage su gađale izraelske ciljeve na Golanskoj visoravni, pa je Izrael uzvratio

FOTO: Screenshot CNN

U najizravnijem sukobu između Izraela i Irana dosad, dvije zemlje su sinoć satima izmenjivale vatru. Iranske snage na sirijskoj strani Golanske visoravni ispalile su oko 20 projektila ili raketa na izraelske ciljeve na toj strateškoj visoravni, izjavio je u četvrtak navečer glasnogovornik izraelskih vojnih snaga pukovnik Jonathan Conricus. To je bio prvi put da su iranske snage ispalile projektile izravno na izraelske snage na Golanskoj visoravni.

Conricus je izvijestio i da je Izrael presreo “nekoliko” raketa te da nije bilo izvještaja o žrtvama. Također, rekao je kako se niskim procjenjuju štete na izraelskim položajima. Istaknuo je i da je Izrael uzvratio na taj napad, bez iznošenja detalja. “Mi smo se osvetili, ali nemam nikakvih detalja o tome”, rekao je.

Izrael kaže da se osvetio

Nakon što je uočio “neredovite aktivnosti iranskih snaga u Siriji”, kako ih je opisala izraelska vojska, Izrael je u utorak naredio lokalnim vlastima na Golanskoj visoravni pod njegovim nadzorom da “otključaju i urede skloništa” za zaštitu u slučaju bombardiranja.

Sirijska novinska agencija Sana izvijestila je da je sirijska zračna obrana oborila desetke izraelskih raketa ali i da su neke od njih uspjele pogoditi mjesta protuzračne obrane, radar i skladište streljiva. Dodala je i da su neke od izraelskih raketa srušene južno od grada Homsa.