Politika & Kriminal

U napadu bombaša samoubojice u Afganistanu ubijeno najmanje 50 ljudi. To je najgori otkad su zapadne snage napustile zemlju

Napad se dogodio u šijitskoj džamiji u sjeveroistočnoj afganistanskoj pokrajini Kunduz

EDITORS NOTE: Graphic content / Afghan men carry the dead body of a victim to an ambulance after a bomb attack at a mosque in Kunduz on October 8, 2021. (Photo by - / AFP)
FOTO: AFP

Bombaš samoubojica raznio se u petak u šijitskoj džamiji u sjeveroistočnoj afganistanskoj pokrajini Kunduz, ubivši najmanje 50 i ranivši desetke ljudi, objavio je UN o tom najgorem napadu od odlaska međunarodnih snaga. Video snimke pokazuju beživotna tijela u razrušenoj šijitskoj džamiji.

Šijiti su manjina u Afganistanu i često su meta progona. “Prvotne informacije ukazuju na više od 100 ubijenih ili ranjenih u samoubilačkom bombaškom napadu unutar džamije”, objavila je na Twitteru misija UN-a u Afganistanu.

U posljednjim se tjednima zaredalo nekoliko napada

Zasad nijedna skupina nije preuzela odgovornost za napad. U posljednjim se tjednima zaredalo nekoliko napada, uključujući onaj u džamiji u Kabulu za koji je odgovornost preuzela sunitska ekstremistička skupina Islamska država.

Jedan je taliban anonimno rekao da je najmanje 28 ljudi ubijeno i nekoliko desetaka ozlijeđeno. Napadi ukazuju na sigurnosne izazove za talibane koji su preuzeli vlast u zemlji u kolovozu, a od tada izvode napade protiv ćelija IS-a u Kabulu.

“Došlo je do eksplozije u džamiji naših šijitskih sunarodnjaka. Brojni su postali mučenici ili su ranjeni”, napisao je na Twitteru talibanski glasnogovornik Zabihula Mudžahid.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu