Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

U napadu radikalnih islamista na hotel u Somaliji ubijen 21 civil, dijelovi zgrade se urušili

Sigurnosne snage su u noći na nedjelju prekinule opsadu hotela

The damaged structure of the Hayat Hotel in Mogadishu is seen on August 21, 2022. - The death toll from a devastating 30-hour siege by Al-Shabaab jihadists at a hotel in Somalia's capital Mogadishu has climbed to 21, Health Minister Ali Haji Adan said Sunday, as anxious citizens awaited news of missing relatives. (Photo by Hassan Ali ELMI / AFP)
FOTO: AFP

U napadu islamističke skupine Šebab na hotel u Mogadišuu koji je trajao 30 sati, sve do subote navečer, ubijen je najmanje 21 civil, pokazuju novi službeni podaci objavljeni u nedjelju.

Napad na hotel je najkrvaviji napad u somalijskome glavnom gradu otkad je u lipnju novi predsjednik Hasan Šeik Mohamud preuzeo vlast i izlaže pritisku saveznu vladu imenovanu početkom kolovoza nakon višemjesečne političke nestabilnosti.

Ministar zdravstva Ali Hadži Adan “zasad je potvrdio da je 21 osoba ubijena i 117 ranjeno” u napadu na hotel Hayat.

Urušili se dijelovi zgrade

U nedjelju su obitelji osoba koje su proglašene nestalima, iščekivale vijesti nakon napada u kojemu je eksplodirala bomba, a pripadnici Šebaba su pucali iz vatrenog oružja. Skupina Šebab je povezana s Al Kaidom već 15 godina i glavna je prijetnja saveznim vlastima.

Sigurnosne snage su u noći na nedjelju prekinule opsadu hotela koja je počela u petak navečer, proglasivši mrtvima sve napadače.

Spasioci su u nedjelju ujutro u ruševinama tragali za eventualno preživjelima, izvijestili su novinari France Pressea dok je na prilazima hotelu koji su bili zatvoreni, bilo mirno a stručnjaci su tražili eventualne eksplozivne naprave. Hotel je u okršaju šebabovaca i sigurnosnih snaga pretrpio znatno oštećenje, a neki dijelovi zgrade su se urušili.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više