U napadu u Njemačkoj ubijeno dvoje ljudi; izgleda da je napadač htio bombom raznijeti sinagogu

Jedna osoba je uhićena, no policija traga za ostalim napadačima

ZADNJA IZMJENA: lis 9, 2019
Foto: AFP

U napadu vatrenim oružjem i eksplozivima koji se u srijedu dogodio u blizini sinagoge u istočnom njemačkom gradu Halleu poginulo je dvoje ljudi, a još dvoje je ozlijeđeno, objavili su službenici. Iako je uhićen jedan od osumnjičenih, policija upozorava građane da budu oprezni jer su drugi napadači potencijalno i dalje na slobodi.

Još uvijek se točno ne zna što se dogodilo u blizini sinagoge, no čini se da su jedan ili više napadača pokušali ući u hram, u čemu ih je spriječio zaposlenik osiguranja. Čelnik židovske zajednice Max Rivorotzki za magazin Der Spiegel je kazao kako je u to vrijeme u sinagogi bilo između 70 i 80 vjernika. Agencija epa doznaje da je napadač postavio eksploziv kućne izrade ispred sinagoge i tako pokušao ući u nju.

Na židovsko groblje bačena granata

Napad se dogodio na Jom kipur, najsvetiji dan judaizma, te u vrijeme javne rasprave o stanju sigurnosti Židova u Njemačkoj u kojoj raste broj antisemitskih zločina, posebice onih nasilnih.

Lokalni mediji prenose da je nedugo nakon neuspješnog ulaska u sinagogu na susjedno židovsko groblje bačena granata ili improvizirana eksplozivna naprava. Jedan ili više napadača potom je napalo prodavaonicu brze hrane u blizini sinagoge.

Glasnogovornica policije je nedugo nakon objave o smrtnim slučajevima i uhićenju otkrila kako se pucalo i u Landsbergu, gradiću koji se nalazi oko 15 kilometara od Hallea. Stanovnicima oba grada savjetovano je da ne izlaze iz kuće.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program