U nedjelju su (opet) izbori u Austriji. Dosta je izgledno da će EU sada dobiti i prvog ekstremno desnog predsjednika

NYT donosi ekstenzivan profil Norberta Hofera

ZADNJA IZMJENA: pro. 2, 2016
Foto: AFP

Austrijski političar Norbert Hofer, sebe predstavlja kao čovjeka koji ne predstavlja nikakvu prijetnju, piše New York Times. U svoj ured, smješten u zgradi starog austrijskog parlamenta, ulazi šepajući, zbog ozljede kralježnice zadobivene u u paraglajderskoj nesreći 2003. godine.

Zatim je veći dio razgovora s novinarkom NYT-a proveo u svojevrsnom ispovijedanju, naglašavajući da nije nacionalist i da svakako nije antisemit. Inzistira da je premlad da bi imao bilo kakve veze s nacizmom i za sebe tvrdi da nije dio nikakvog populističkog pokreta.

Često nosi svoj Glock u javnosti

Kandidat je krajnje desnice na predsjedničkim izborima u Austriji, koji je izazvao prilično intenzivne reakcije izjavama da često nosi svoj Glock u javnosti i da je to “prirodna posljedica imigracije”. Ipak, gospodin Hofer, kojem je 45 godina, ovih dana zrači priličnom samouvjerenošću. U godini koju su obilježili politički šokovi, on bi vrlo lako mogao biti sljedeće iznenađenje.

Norbert Hofer je član krajnje desne Slobodarske stranke Austrije (Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ) i računa da će ga u nedjelju Austrijanci izabrati na čelo države kao prvog krajnje desnog političara na toj funkciji nakon Drugog svjetskog rata.

Kako je dan izbora sve bliže, predsjednička utrka između Hofera i njegovog suparnika Alexandera Van der Bellena, 72-godišnjeg bivšeg profesora ekonomije i člana stranke Zelenih, sve se više zaoštrava.

Van der Bellen i Hofer već su jednom odmjerili snage u predsjedničkim izborima održanima ljetos, u kojima je tijesnu pobijedu odnio Van Der Bellen. Stranka Norberta Hofera uložila je žalbu na rezultate izbora, uz obrazloženje da glasovi koji su pristigli poštom nisu obrađeni prema propisima, pa je sud naredio da se izbori ponovno održe.

Val populizma u Europi i pobjeda Trumpa

No u međuvremenu se štošta promijenilo. Nakon što je val populizma već zapljusnuo susjednu Mađarsku i Poljsku, primjetno je i jačanje sličnih struja u Francuskoj, pa čak i u Njemačkoj. Osim toga, Britanci su odlučili izaći iz Europske unije a Donald Trump je pobijedio na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Državama.

Pobjeda Trumpa na izborima, tvrdi Hofner, prevladala je potencijalne inhibicije zbog kojih dio Austrijanaca možda nije htio otvoreno podržati njegovu kandidaturu. “S Trumpovom pobjedom, barijere su ipak malo popustile”, konstatirao je Hofer, ne skrivajući zadovoljstvo.

Barijere koje Hofer spominje zapravo su dugotrajne stigme koje obilježavaju austrijsku Slobodarsku stranku, koju je osnovala grupa bivših nacista pedesetih godina. Stranka je zapaženije rezultate na političkoj sceni ostvarila devedesetih godina, kada je na njezinom čelu bio karizmatični Jörg Haider.

Tijesni poraz na ranijim izborima

“Ako i imam neprijatelje”, kaže Hofer, “onda su to to zalutali i zavedeni političari koji dozvoljavaju džihadistima pod krinkom izbjeglica ulazak u Austriju i u druge dijelove Europe.” Njegova stranka naime smatra da je islamifikacija u Europi već krenula.

Slobodarska stranka Austrije dobro prolazi u anketama. Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da stranka osvaja jednu trećinu glasova, i uživa znatno veću potporu birača od mainstream stranaka lijevog i desnog centra, te otvara mogućnost, koja je nekad bila nezamisliva, da će stranka pobijediti ne samo na predsjedničkim nego i na sljedećim parlamentarnim izborima.

Hofer je na izborima u svibnju izgubio od Van Der Bellena za samo 31 tisuću glasova. Austrijski je sud potom prihvatio žalbu na rezultate izbora i odredio da će se novi izbori održati u listopadu. I taj termin je propao, zbog pomalo neobičnog razloga – slabog ljepila kojim se zatvaraju glasački listići, pa su izbori zakazani za prvu nedjelju u prosincu.

‘Austrija će postati neprepoznatljiva’

Izborna kampanja se zbog silnog odugovlačenja nije nimalo razvodnila. Naprotiv, obje strane ističu da će ishod izbora imati ozbiljne posljedice na Europu i Sjedinjene Države. “Ako FPÖ pobijedi na ovim izborima, Austrija će postati neprepoznatljiva”, napisao je nedavno Hans Rauscher, ugledni kolumnist u liberalnom listu Der Standard.

“Stranka traži odbacivanje liberalne demokracije, a u svojoj suštini, ona je populistička, nacionalistička, netolerantna i anti-Europska”, dodao je. “Uspjeh ekstremističkih populističkih pokreta u Europi, i sada u Sjedinjenim Državama, dao joj je dodatni vjetar u leđa.” Gospodin Rauscher je istaknuo kako je glavna tema ovih izbora strah od stranaca, što je i inače specijalitet Slobodarske stranke, koja je sada fokusirana na Muslimane i strah od budućnosti.

Želi formirati savez država središnje i istočne Europe

Priljev stotina tisuća izbjeglica, među kojima je mnogo Muslimana, odigrao je važnu ulogu u rastu popularnosti stranke. Prije nego što je Austrija 2015. galvanizirala države na Balkanu tražeći zatvaranje granica, Austrija je prihvatila oko 90 tisuća tražitelja azila. Iste je godine kroz Austriju, čiju populaciju čini 8,4 milijuna ljudi, prošlo milijun migranata. “Za usporedbu, to je kao da kroz Sjedinjene Države prođe 30 milijuna ljudi”, kaže Hofer uz smiješak.

Iako su ovlasti predsjednika u Austriji uglavnom ceremonijalne, predsjednik ima ovlasti da raspusti Nacionalno vijeće, moćniji donji dom parlamenta, nakon čega moraju biti raspisani opći izbori. U Austriji i šire, mnogo ljudi nije svjesno ustavnih ovlasti predsjednika jer se njima nije koristio ni jedan predsjednik od 1945.

Osim toga, treba znati da Hofer ima u planu dosta drastičnu promjenu političkog smjera. Već je posjetio susjednu Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju, Mađarsku i Češku, a u svojim govorima spominje formiranje saveza država središnje i istočne Europe pod austrijskim vodstvom.

Zagovara ukidanje sankcija Rusiji

Hofer često ističe kako se nada da će pobjeda Trumpa na izborima rezultirati popravljanjem odnosa između Sjedinjenih Država i Rusije. Međunarodne sankcije protiv Moskve zbog aneksije Krima i petljanja po Ukrajini treba ukinuti, smatra Hofer, jer u “političkom smislu nisu napravile ništa. S druge strane, negativno su utjecale na ekonomiju i uništile radna mjesta.”

Hoferovi suparnici također provode prilično intenzivnu kampanju. Prošloga četvrtka, Van Der Bellen je objavio video u kojem je glavna protagonistica 89-godišnja Bečanka koja je preživjela užase Auschwitza i koja je, kako kaže, užasnuta pričama Slobodarske stranke Austrije o nadolazećem ratu.

U intervjuu za Times, Hofer se žalio da se opet ponavlja ista priča – kad god se približe izbori, njegovu se stranku mrcvari usporedbama s fašizmom. “To je stvarno šteta, jer znate, ja sam rođen 1971. godine i mrzim nacionalsocijaliste koji su odgovorni za pogibiju nekoliko milijuna ljudi.”

Trump kao inspiracija

“U Austriji ne postoje ekstremno desne stranke”, dodao je. “Slobodarska stranka čiji je slogan “Austrija na prvom mjestu” predstavlja desni centar, ali u svakom slučaju, politika s desnog spektra je u redu dokle god nije antisemitska.”

Kako tvrdi konzultat Daniel Knapp inače dobar poznavatelj austrijske i izraleske politike, Slobodarska stranka Austrije u svoju je strategiju uvrstila približavanje Izraelu. U svakom slučaju, povezanost s Trumpom je prilično naglašena. Na stranačkom mitingu u Beču, održanom 18. studenog, šef stranke Heinz-Christian Strache je nedvosmisleno verbalizirao svoju inspiriranost Trumpovom pobjedom.

“Četvrtog prosinca nemoguće postaje moguće”, izjavio je. “Vidjeli smo to u Sjedinjenim Državama, možemo to postići i u Austriji. Mi smo ovdje malo oprezniji, takav nam je stil. Ali ako mogu Amerikanci, možemo i mi.”

Ira Kralj
Telegram autor
1293 članka Više o autoru