Politika & Kriminal

U nekoliko tjedana Telegramovi novinari otkrili su afere CijepiSe, IT cvjećarka i HBOR. Pretplatite se i podržite nas

Afere koje smo otkrili teške su 720 milijuna kuna, a u nekima je već došlo do reakcije USKOK-a

FOTO: Telegram ilustracija
Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

U posljednjih nekoliko tjedana, Telegramovi novinari otkrili su niz krupnih afera vladajućih struktura, od afere CijepiSe sredinom travnja, do slučaja HBOR-ovog kreditom, aktualnog ovih dana. Afere otkrivene u tom kratkom periodu teške su, nevjerojatno, gotovo 100 milijuna eura, odnosno 720 milijuna kuna.

Afera CijepiSe počela je tekstom Telegramovog urednika politike Jasmina Klarića, koji je otkrio kako je sajt CijepiSe radio poznanik ministra Beroša. Propali sajt već mjesecima ima golemih problema, zdravstvene institucije uglavnom ga ignoriraju, a Ministarstvo zdravstva skrivalo je točne iznose i izvođače.

Afera HBOR još je krupnija i obuhvaća nekoliko bivših i trenutnih ministara HDZ-ove vlasti. Telegramova Ana Raić Knežević slučaj prati iz dana u dna, a naši su tekstovi otkrili detalje o ulogama Josipe Rimac, bivše ministrice Žalac i ministra Marića.

Pokušaji podmićivanja i ušutkavanja

Istraživačke teme iznimno su zahtjevne i kompleksne. Na njima se dugo radi, svaki se navod mora višestruko provjeravati, s nekoliko izvora i dokumenata. Zbog takvih smo otkrića često izloženi raznim oblicima pritiska i bojkota, a oni o kojima pišemo pokušavaju nas ušutkati golemim sudskim tužbama, za koje nerijetko koriste javna sredstva.

Zbog takvih tekstova, uostalom, član Predsjedništva HDZ-a Franjo Lucić pokušao je potkupiti Telegramovog Dragu Hedla, kako bi ga nagovorio da ga prestane istraživati. To nije jedini epilog naših otkrića: nakon naših tekstova USKOK je osumnjičio Gabrijelu Žalac za sređivanje državnog kredita, a bivši ministar Lovro Kuščević službeno je optužen za niz kaznenih djela.

Stoga vas pozivamo da se pretplatite na Telegram i podržite u daljnjem radu, kako bismo mogli još više kopati i otkrivati, te ispunjavati temeljne zadaće novinarstva: propitivanje postupaka moćnika i briga o trošenju javnih sredstava. Ovo su priče koje je Telegram otkrio u posljednjih nekoliko tjedana:

1. Afera CijepiSe: sajt radio Berošev poznanik, Ministarstvo to pokušalo sakriti

Telegramov Jasmin Klarić otkrio je autora sajta CijepiSe, koji već mjesecima ima ozbiljnih problema i evidentno je loše napravljen. Radi se o tvrtki Cuspis, koja od 2018. od Ministarstva zdravstva dobiva milijunske poslove. Vlasnik Cuspisa Vinko Kojundžić radio je prvu web stranicu HDZ-a, iza njega se vuče niz repova, a prihodi su mu eksplodirali nakon što je u Ministarstvo došao Vili Beroš.

Na nekoliko upita Telegrama, Ministarstvo zdravstva odbilo je reći koliko je i kome plaćeno za CijepiSe, sve dok Telegramov programer Marko Banušić nije pronašao potpis tvrtke Cuspis u kodu sajta. Nakon našeg otkrića, pokušali su sve svaliti na druge IT tvrtke, Ericsson Tesla i IN2, koje su, međutim, oštro demantirale da su radile sajt CijepiSe. priznali su da će Kojundžić dobiti 600.000 kuna, a da sve IT prilagodbe za potrebe cijepljenja stoje preko 4 milijuna kuna.

Smatrali smo da građani, usred globalne pandemije, imaju pravo znati tako elementarnu informaciju – tko je odgovoran za stranicu, koja evidentno ne radi. Cijelu priču sada istražuje USKOK. Da nije bilo Telegramovih otkrića, javnost nikad ne bi doznala kome je Ministarstvo dodijelilo prevažan posao, izrade stranice za cijepljenje, ni za koliko novca.


2. Važan IT posao od 1,6 milijuna kuna dali cvjećarki bez zaposlenika

Telegramov nagrađivani istraživački novinar Andrej Dimitrijević otkrio je nevjerojatnu priču o velikom IT poslu koji je Ministarstvo zdravstva povjerilo cvjećarki specijaliziranoj za vjenčanja, bez zaposlenih ni prihoda. Tvrtka Navada d.o.o. iz Gornje Stubice dobit će 1,6 milijuna kuna, za izradu projektne dokumentacije i tehničke specifikacije u projektu eBolnice.

Prema zadnje dostupnim podacima, tvrtka godinama nije imala nijednog zaposlenog, a 2019. godine ostvarila je prihod od tisuću kuna i gubitak od tri tisuće kuna. U javnom predstavljanju tvrtke dominiraju cvjećarski poslovi. Navada se prije nekoliko godina spominjala u Zagorskom listu, kao jedan od izlagača na lokalnom sajmu vjenčanja. Na Facebooku nude 50 posto popusta na usluge aranžiranja sale za potrebe vjenčanja.


3. Bivšem HDZ-ovom ministru htjeli dati milijun kuna, da nadzire cvjećarku

Telegramov novinar Kristian Došen otkrio je još jedan bizaran slučaj u sektoru zdravstva: IT posao koji će obavljati cvjećarka treba službeni nadzor i koordinaciju, za što javila javila samo jedna tvrtka: Aenona consulting d.o.o. u vlasništvu bivšeg Sanaderovog ministra zdravstva, Nevena Ljubičića. Tvrtku je osnovao svega dvadesetak dana prije isteka roka za dostavu ponuda, a svi uvjeti bili su mu itekako prilagođeni.

Ljubičić je za nadziranje cvjećarke trebao dobiti milijun kuna, no nakon Telegramovog teksta Ministarstvo je objavilo kako je natječaj ipak poništen. U odluci stoji kako je prof. Ljubičić “aktivno sudjelovao u pripremi postupka javne nabave kao član Povjerenstva za eZdravstvo”, stoga ne može biti odabran jer bi time bila narušena pravila tržišnog natjecanja.


4. Berošev prijatelj dobio 596.000 kuna za PR poslove u zdravstvu, bez javne nabave

U još jednoj priči o suspektnom trošenju javnih sredstava u zdravstvu, Telegramov Kristian Došen otkrio je slučaj Beroševog prijatelja Drenislava Žekića, kojem je isplaćeno 596 tisuća kuna bez postupka javne nabave. Prema službenim podacima navedenima u registru sklopljenih ugovora Ministarstva zdravstva za prošlu godinu, Žekićeva tvrtka četiri je puta dobila posao.

Svi ti ugovori, kojima je zajedničko komunikacijsko savjetovanje za čelne ljude borbe protiv pandemije i pripadajuće institucije, razbijeni su u više manjih poslova, a svi su dobiveni postupcima takozvane jednostavne javne nabave. Recimo, na Staru godinu 2020. sklopljen je četvrti ugovor sa Žekićevom tvrtkom: za 199.000 kuna bez PDV-a, u ovoj će godini pružati “savjetodavne usluge na strateškim projektima Ministarstva zdravstva i aktivnostima Ministarstva zdravstva vezanim uz epidemiju Covid-19”.

Da je cijena posla bila tisuću kuna veća, morao bi se provesti standardni, otvoreni postupak javne nabave, a ovako se, ispod 200 tisuća kuna (bez PDV-a), Zakon o javnoj nabavi ne mora primijeniti.


5. Nakon Telegramovog otkrića, USKOK osumnjičio Gabrijelu Žalac

Još prošlog ljeta, Andrej Dimitrijević prvi je pisao o golemom kreditu HBOR-a, odobrenom za projekt vjetroelektrana iz afere Rimac. Dimitrijević je tada objavio zapisnike sa sjednica HBOR-a, na kojima je bilo evidentno kako je bivša ministrica Gabrijela Žalac snažno zagovarala državni kredit za vjetroelektrane, iako je Uprava HBOR-a iznosila razne ograde oko financiranja. Na naše pitanje o čemu se radilo, Žalac je tada kazala kako se tog kredita ne sjeća.

Međutim, 26. travnja ove godine policija i USKOK objavili su kako se istraga širi i na bivšu ministricu. Žalac je osumnjičena da je trgovala utjecajem i koristila svoj položaj kako bi stiskala banke u državnom vlasništvu, HBOR i HPB, da obilato financiraju vjetroelektrane. Ukupno se radi o 95 milijuna eura, 80 milijuna iz HBOR-a i 15 milijuna iz HPB-a. Josipa Rimac je za svoje usluge od vlasnika vjetroelektrana dobivala 40.000 kn mjesečno, kao i jedrenje, na kojem joj se pridružila Žalac.


6. Poruke iz afere HBOR: ‘Svi su ko kuvane noge, sad ću ja zvati Zdravka’

Telegramova Ana Raić Knežević ekskluzivno je objavila SMS poruke iz afere Rimac, iz kojih se detaljno vidi uloga hrvatskih ministara u velikoj aferi. Gabrijela Žalac je, kako je rekonstruirao USKOK, iz poruka pronađenih u mobitelu Josipe Rimac, kao članica Nadzornog odbora HBOR-a, bila bliža predsjednici Upravi te banke, Tamari Perko. Preko Gabrijele Žalac, Josipa Rimac je došla do broja telefona predsjednice uprave HBOR-, te ju, kako se sumnja, još u rujnu 2018. počela pritiskati oko vjetroparka.

Pronađene su, recimo, poruke koje je Žalac 7. i 8. ožujka poslala Josipi Rimac. Tražila je od nje da ponovno zove “prijatelja i Vuića”, dok je ona cijelo vrijeme u kontaktu s Tamarom. “Idem sada zvati Zdravka Marića da se to riješi ovaj mjesec”, dodaje u jednoj od pronađenih poruka. Među dokazima USKOK prilaže i fotografiju sastanka Josipe Rimac, Gabrijele Žalac i ministra financija Zdravka Marića. Poslala ju je Rimac 19. studenoga 2018. Milenku Bašiću, vlasniku vjetroelektrana. “Kraljice. Sad ih završi”, poručuje joj Bašić.


7. Telegram otkriva: Marić tražio da se nasamo vidi s vlasnikom vjetroelektrana

Krajem siječnja 2019. godine, na Viber ministra financija Zdravka Marića stigla je poruka Josipe Rimac. Tog 25. siječnja već su se nekoliko puta čuli, a jedan razgovor trajao je preko trideset minuta. Tema su bile vjetroelektrane u kršu kod Knina. Sada mu Viberom javlja da je, po dogovoru, obavila razgovor s vlasnikom vjetroelektrana Milenkom Bašićem.

Traži od Marića da ga primi na pet minuta, kako bi njih dvojica “definirali model i dinamiku”. Do susreta Marića i Bašića doći će tri dana kasnije, u Marićevom kabinetu. Na pitanje Josipe Rimac tko sve treba doći, Marić odgovara da Bašića želi vidjeti nasamo. Iz poruka Josipe Rimac i otkrića istražitelja o kojima je Telegramova Ana Raić Knežević svakodnevno izvještavala, najnevjerojatnije je saznanje da se pola državnog aparata, na čelu s ministrom financija, angažiralo oko krških vjetroelektrana Milenka Bašića.


8. Hedlov serijal o sutkinji u Osijeku, zbog kojeg je izgubila novi mandat

Telegramov Drago Hedl u ovih je nekoliko tjedana imao niz važnih priča, a jedan od zapaženih serijala bio je onaj o osebujnoj predsjednici Trgovačkog suda u Osijeku, Mirjani Baran. Hedl je prvo objavio da je optužena za pogodovanje i korupciju, nakon čega je inspekcija došla na sud. Objavili smo i snimku na kojoj se čuje kako Bran za svog suca govori kako je potkupljen, no po tom pitanju ništa nije napravila.

Hedl je zatim istražio njene veze s lokalnim gospodarstvenicima, nakon što se sama sutkinja pohvalila da ju je “grupa gospodarstvenika” podržala da postane šefica suda. Nakon svih Telegramovih otkrića, Baran je ostala bez novog mandata na čelu suda. Mirjana Baran bila je jedina kandidatkinja, no DSV ju je odbio potvrditi.


Osim ovih priča, naši su novinari objavili još niz ozbiljnih istraga. Recimo, Andrej Dimitrijević otkrio je kako je HDZ-ov načelnik dao milijune Peteku iz afere Janaf da bi općina uštedjela na rasvjeti, a sada su im troškovi još veći. Hedl je raskrinkao slučaj ekstremnog skupog zahoda u Đakovu, koji je plaćen 33.815 kuna po kvadratu.

Uz vašu pomoć, planiramo još puno toga: nove rubrike, autore, formate i istraživanja. Pretplatničke pakete za Telegram možete pogledati na ovom linku.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu