Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

U Nizozemskoj je postignut dogovor oko vlade, devet mjeseci nakon izbora

Vladajuća koalicija sastojat će se od četiri stranke koje su na vlasti od 2017.

Outgoing Dutch Prime Minister and VVD-leader Mark Rutte gestures upon his arrival to attend a progress meeting with informateur Wouter Koolmees, the chairmen and deputies of the groups VVD, D66, CDA and ChristenUnie, about the cabinet formation in The Hague on December 13, 2021. - According to sources, the formation talks between the four parties are in a final phase. (Photo by Phil nijhuis / ANP / AFP) / Netherlands OUT
FOTO: AFP

Četiri nizozemske stranke u ponedjeljak su objavile da su postigle sporazum kojim će Mark Rutte, trenutno vršitelj dužnosti premijera, gotovo devet mjeseci nakon izbora formirati svoju četvrtu vladu zaredom.

Vladajuća koalicija sastojat će se od četiri stranke koje su na vlasti od 2017., no da bi ponovno zajedno uspostavile vlast nakon izbora 17. ožujka trebao im je najduži period pregovora u nizozemskoj povijesti.

Razgovori su trajali 271 dana, nakon što je Rutteu u travnju izglasano nepovjerenje u parlamentu. Najviše glasova na izborima dobila je njegova stranka VVD. Rutte je time uz Viktora Orbana postao trenutno najdugovječniji europski premijer.

Dijele parlament s još 16 političkih grupacija

No u zemlji koja ima izborni prag od samo 0,67 posto, Rutteova stranka s 22 posto glasova dijeli parlament s još 16 političkih grupacija. Novu vladu formirat će s proeuropskom strankom D66, demokršćanskim CDA-om i Kršćanskom unijom (CU).

Nova vlada najavljuje izdvajanja za rješavanje strukturalne krize stanovanja, subvencije za skrb djece te više sredstava za zdravstvo i školstvo, prenosi Reuters. Vlada bi trebala izdvojiti i milijarde eura za mjere borbe protiv klimatskih promjena. Nizozemska godinama ne ispunjava svoje klimatske ciljeve te je među državama s najvišim emisijama stakleničkih plinova u Europskoj uniji.

Vladajuća koalicija će više detalja o svom političkom programu predstaviti u srijedu, nakon čega bi Rutte trebao početi s formiranjem kabineta koji će na vlast stupiti početkom iduće godine.