Politika & Kriminal

U Njemačkoj počeli pregovori o 'semafor' koaliciji

'Imam dobar osjećaj da nas gura zajedničko uvjerenje da želimo obnoviti zemlju', kazao je dopredsjednik SPD-a

Entretien du President de la Republique avec le vice-chancelier et candidat du parti social-democrate a la chancellerie federale allemande, Olaf SCHOLZ, lundi 6 septembre 2021. Paris, France.

Interview of the President of the Republic with the vice-chancellor and candidate of the Social Democratic Party for the German Federal Chancellery, Olaf SCHOLZ, Monday September 6, 2021. Paris, France. 
//04NICOLASMESSYASZ_2021_09_06a_173a/2109061650/Credit:NICOLAS MESSYASZ/SIPA/2109061654,Image: 630668766, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia
FOTO: Profimedia

Čelnici Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), stranke Zeleni i Liberalno-demokratske stranke (FDP) započeli su u četvrtak razgovore o formiranju koalicijske vlade na čelu sa socijaldemokratskim kancelarskim kandidatom Olafom Scholzom.

“Imam dobar osjećaj da nas gura zajedničko uvjerenje da želimo obnoviti zemlju i sada moramo sve teme odraditi točku po točku”, rekao je dopredsjednik SPD-a Norbert Walter-Borjans uoči razgovora. Optimizam je izrazio i glavni tajnik SPD-a Lars Klingbeil. „Ja uopće ne polazim od toga da pregovori ne bi mogli biti uspješni”, rekao je uoči sastanka.

Zeleni postavili uvjete

Stranka Zeleni je uoči razgovora postavila svoje uvjete za ulazak u konkretne pregovore o tzv. semafor koaliciji. “Ako ova vlada ne uspije Njemačku dovesti na put zaštite klime na temelju dogovora iz Pariza, onda Zeleni nemaju što tražiti u takvoj vladi”, rekao je dopredsjednik Zelenih Robert Habeck.

Liberali su kritizirali ponašanje demokršćanske Unije CDU/CSU glede mogućeg formiranja vlade s Unijom na čelu, tzv. Jamajka vlade. “Unutar FDP-a i dalje postoji sadržajna bliskost s Unijom i zbog toga mislim da nije previše pametno što je Markus Soeder (predsjednik Kršćansko-socijalne unije, CSU) sada isključio Jamajka-koaliciju”, rekao je glavni tajnik FDP-a Volker Wissing.

Ni druga strana ne odustaje

Radi se u prvim razgovorima u ovoj stranačkoj konstelaciji koji bi trebali poslužiti stvaranju temelja za konkretne pregovore o koalicijskom programu. SPD kao najjača stranka na izborima održanim krajem rujna ustraje na formiranju vlade s kancelarom Olafom Scholzom na čelu, ali Unija CDU/CSU, na čelu s kandidatom Arminom Laschetom, unatoč teškim gubicima i dalje ustraje na mogućnosti sastavljanja vlade sa Zelenima i liberalima.

Smatra se da bi glavne prepreke tijekom razgovora mogle biti razlike u poreznoj i financijskoj politici. FDP se oštro protivi podizanju poreza i, za razliku od SPD-a i stranke Zeleni, ustraje na politici nultog zaduženja.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu