Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

U Njemačkoj počelo suđenje Sirijcu osumnjičenom za planiranje terorističkih napada

Prema optužnici, 29-godišnji Sirijac je još 2019. započeo s nabavkom oružja i materijala potrebnog za gradnju eksplozivne naprave

Policemen walk near a house in Meldorf, northern Germany during an operation on January 30, 2019. - German police commandos arrested three Iraqis suspected of planning an Islamist attack using explosives, a gun and a vehicle. (Photo by Bodo Marks / dpa / AFP) / Germany OUT
FOTO: AFP

U Berlinu je u srijedu započeo proces protiv 29-godišnjeg Sirijca zbog sumnje da je planirao terorističke napade u Njemačkoj s islamističkom pozadinom. Prema optužnici, 29-godišnji Sirijac je još 2019. započeo s nabavkom oružja i materijala potrebnog za gradnju eksplozivne naprave.

Kako se navodi, on još nije imao konkretne ciljeve napada, ali su napadi trebali biti izvršeni po uzoru na slična djela koje su počinili pripadnici tzv. Islamske države poput onih u Parizu “Optuženi je svojim napadima imao za cilj ubiti i ozlijediti što je više ljudi moguće”, stoji u optužnici.

Presuda bi trebala biti izrečena do kraja svibnja

On se preko različitih grupa na internetu kod pripadnika tzv. Islamske države informirao o nabavci oružja i gradnji eksplozivnih naprava. Uhićenje je uslijedilo krajem 2019. godine, nakon što je osumnjičeni već nabavio određenu količinu kemikalija poput acetona i vodikovog peroksida koji služe za spravljanje eksploziva TATP, koji je korišten i prilikom terorističkih napada u Parizu.

Prema navodima optužnice 29-godišnji Sirijac, koji je kao izbjeglica stigao u Njemačku 2014., optužen je i za financiranje terorističke organizacije. Prvog dana suđenje je pročitana optužnica, a presuda bi trebala biti izrečena do kraja svibnja.