Politika & Kriminal

U Njemačkoj se pojavila priča da cjepivo AstraZenece djeluje kod samo 8 % starijih od 65. Vlada sve demantira

'Čini se da su u medijskim napisima pobrkani neki pojmovi', poručuju iz ministarstva zdravstva

A resident of the Christalain nursing home in Brussels receives a dose of Pfizer-BioNTech Covid-19 vaccine on January 14, 2021 dispensed with a syringe and a needle that allow one extra dose of vaccine per vial. - EU's medicines watchdog said on January 8, 2021 that six doses instead of five of the Pfizer-BioNTech coronavirus jab can be extracted from each vial if the correct needles are used, increasing the number of people who can be vaccinated with available supplies. (Photo by Kenzo Tribouillard / AFP)
FOTO: AFP

Njemačka vlada demantirala je u utorak medijske napise po kojima je cjepivo britansko-švedske tvrtke AstraZeneca protiv koronavirusa djelotvorno kod svega osam posto starijih od 65 godina. “Čini se da su u medijskim napisima pobrkani neki pojmovi“, stoji u priopćenju ministarstva zdravstva.

Nadalje se ukazuje na to da je u testiranju cjepiva AstraZenece sudjelovalo oko osam posto osoba starosne dobi između 56 i 69 godina te samo tri do četiri posto starijih od 70. “Iz toga se međutim ne može izvući zaključak da je djelotvornost cjepiva kod starijih od 65 samo osam posto“, stoji u priopćenju.

Ministar zdravstva o napisima

Njemački dnevnici Handelsblatt i Bild su u ponedjeljak objavili kako je cjepivo AstraZenece djelotvorno kod samo osam posto starijih od 65 godina. U Njemačkoj, kao i u ostalim zemljama, prioritet pri cijepljenju imaju upravo stariji građani.

I njemački ministar zdravstva Jens Spahn je u razgovoru za javni servis ZDF rekao kako su napisi medija “iskrivljeni“. “Ja ne držim mnogo do ovih špekulativnih naslova“, rekao je Spahn te dodao da će se na temelju novijih znanstvenih studija odrediti do koje mjere je cjepivo AstraZenece djelotvorno kod starijih. „Mi ćemo na temelju novih znanstvenih spoznaja odlučiti koje grupe građana ćemo cijepiti cjepivom AstraZenece“, rekao je Spahn.

Ova tvrtka je Europskoj komisiji naknadno dostavila podatke iz jedne novije studije koja je obuhvatila i više sudionika starijih od 65 godina. Odluku o uporabnoj dozvoli EU institucije bi trebale donijeti krajem tjedna.

Nastavite čitati