U novom divljanju na Twitteru, Trump je napao republikanca koji ga je prozvao zbog reakcije na rasistički prosvjed

Graham se osvrnuo na Trumpov komentar o prosvjedima u Charlottesvilleu

ZADNJA IZMJENA: kol. 17, 2017
Foto: AFP

Američki predsjednik Donald Trump odgovorio je ljudima iz svoje stranke koji su ga kritizirali zbog njegove reakcije na rasističke prosvjede koji su se tijekom vikenda dogodili u Charlottesvilleu u Virginiji.

Trump je rekao kako nije “moralno izjednačio” bijele rasiste i protuprosvjednike. Američki predsjednik je u srijedu na dosta kaotičnoj pressici rekao kako krivce za nasilje treba tražiti “na objema stranama” i na taj način izjednačio pripadnike krajnje desnice koji su organizirali prosvjed i prosvjednike koji su negodovali zbog njihova okupljanja.

Na svom Twitteru, Trump je tvrdnje republikanskog senatora Lindseya Grahama nazvao “gnjusnim lažima”. Graham je dan ranije napao Trumpa navodeći da je svojim istupom povukao znak jednakosti između dvije skupine ljudi koji su sudjelovale u prosvjedima.

Na Trumpa se okomio niz političara

Na Trumpovu presic jučer je reagirao niz političara, kako američkih tako i europskih. Između ostalih, kritizirali su ga britanska premijerka Theresa May, njemački ministar pravosuđa Heiko Maas te glavni izazivač Angele Merkel na predstojećim izborima Martin Schulz koji je na svom Twitteru objavio kako je ono što radi Trump jako opasno.

Nigel Farage, vođa krajnje desnice u Velikoj Britaniji, podržao je Trumpa tvrdeći kako ima pravo propitivati zahtjeve da se spomenici Konfederacije uklone. “Ne smijemo ponovno pisati američku povijest da bismo zadovoljili krajnju ljevicu”, napisao je Farage na Twitteru. I gotovo sve naslovnice američkih medija danas su objavile tekstove pod naslovom: “Trump ponovno krivi obje strane” i slično.

Kontradiktorne izjave

Trumpova jučerašnja izjava suprotna je onoj službenoj koju je u ponedjeljak dao u Bijeloj kući i u kojoj je, sa zakašnjenjem, ali otvoreno, osudio neprihvatljivo “rasističko nasilje.”

No, jučer na novinarski upit o krivcima za prosvjede, rekao je ovako: “Mislim da krivce treba tražiti na objema stranama. Pomno sam pratio, puno pomnije od većine drugih. Na jednoj strani ste imali skupinu koja je bila agresivna. S druge ste imali skupinu koja je isto tako bila veoma nasilna. To nitko ne želi reći”, kazao je.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3130 članaka Više o autoru