Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

U novom pokušaju da sjednu oko plaća, školski sindikati danas su Vladi najavili štrajk

Ovo je reakcija sindikata nakon što je Vlada odgodila današnji sastanak

09.09.2019., Zagreb - Ministrica znanosti i obrazovanja Blazenka Divjak posjetila je Osnovnu skolu Gracani povodom uvodjenja reforme Skola za zivot. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Čelnici školskih sindikata danas su Vladi Republike Hrvatske najavili štrajk u osnovnim i srednjim školama. Najavu štrajka za 10. listopada sve do ispunjenja zahtjeva Vladi su urudžbirali Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja i Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

U zajedničkom priopćenju poručuju kako Vlada “sustavno odugovlači i odgađa dogovorene sastanke s predstavnicima Sindikata, što znači da ne prihvaća zahtjeve sindikata”. Sindikalni zahtjevi svode se na povećanje prosvjetarskih plaća putem povećanja koeficijenata složenosti poslova u školstvu za prosječno 6 posto. Današnjom najavom štrajka, sindikati poručuju kako žele obvezati Vladu da u procesu mirenja ponovno sjedne za stol. U najavu štrajka idu nakon što im je po treći put, tvrde, odgođen sastanak s Vladom.

Bez ponude za sindikate

Sastanak se, naime, trebao se održati danas, no iz Ministarstva znanosti i obrazovanja jučer su izvijestili o odgodi jer Vlada nije usuglasila svoju ponudu sindikatima. Bio bi to treći sastanak sindikata i Vlade od prosvjeda učitelja i nastavnika 5. rujna na zagrebačkom Markovu trgu.

Podsjetimo kratko; na tragu inicijative HNS-a i resorne ministrice Blaženke Divjak, školski sindikati u lipnju su artikulirali zahtjev za povećanjem plaća i to putem povećanja koeficijenata složenosti poslova za sve zaposlenike u osnovnom i srednjem školstvu. Time bi im se plaće povećale za otprilike 600 kuna bruto.

Nisu u dobroj poziciji

U svojim više ili manje uspješnim razgovorima s Vladom, sindikati školstva u nepovoljnijem su položaju od sindikata zdravstva koji su nedavno ishodili povećanje plaća za 7 posto. Naime, za razliku od sindikata zdravstva koji su lani potpisali kolektivni ugovor na rok od godine dana, sindikati školstva kolektivne ugovore su potpisali na rok od četiri godine, do ožujka 2022. Zato u svojim aktualnim zahtjevima za povećanjem plaća nisu u poziciji formalnih pregovora o kolektivnom ugovoru, već praktički ovise o dobroj volji Vlade.

Sindikate je dosad uglavnom podržavala HNS-ova ministrica Divjak, dok je s druge strane premijer Andrej Plenković koji ministricu podsjeća kako nije članica sindikata, već Vlade. Tu je i ministar financija Zdravko Marić koji se zalaže za jednako povećanje plaća svim zaposlenicima u javnih službi.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više