U novom suludom potezu, glavni ravnatelj HRT-a od NO-a sat i pol nakon smjene zatražio suglasnost o plaćama

'Danas je tek objedinjena sva potrebna dokumentacija'

ZADNJA IZMJENA: srp. 14, 2017
Foto: PIXSELL

Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić je u petak prijepodne, sat i pol nakon što je Hrvatski sabor i službeno razriješio Nadzorni odbor (NO) HRT-a, uputio već razriješenim članovima NO-a zahtjev za davanje zakonom propisane prethodne suglasnosti na više važnih općih akata – uključivši i odluke o plaćama.

Suglasnost je uz pravilnik o plaćama i drugim pravima radnika na HRT-u zatražena i za odluke o plaćama i pravima glavnog ravnatelja, plaćama ostalih rukovoditelja, glavnog tajnika, pomoćnika ravnatelja i glavnih urednika. Glavni ravnatelj HRT-a suglasnost je zatražio temeljem odredbe Zakona o HRT-u, kojom je određeno da se određene odluke ili akti donose uz mišljenje ili suglasnost NO-a, a ako se on ne očituje u roku od 30 dana, smatra se da je dano pozitivno mišljenje odnosno suglasnost.

‘Danas je tek objedinjena sva potrebna dokumentacija’

Postupak donošenja tih akata, a nakon smjene NO-a, potvrdili su i s HRT-a. “Obavješćujemo vas da je glavnome ravnatelju Hrvatske radiotelevizije tek jučer dostavljeno mišljenje Radničkoga vijeća Hrvatske radiotelevizije o Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika o plaćama i drugim materijalnim pravima radnika. Tijekom današnjega prijepodneva objedinjena je sva potrebna dokumentacija te je sukladno propisima upućena na odobrenje Nadzornome odboru Hrvatske radiotelevizije”, pojasnili su s HRT-a.

Odluka vodstva HRT-a uslijedila je nakon što je NO javne radiotelevizije na svojoj sjednici 5. srpnja jednoglasno odbio dati suglasnost na predložene izmjene i dopune navedenih pravilnika i odluka te je upozorio glavnog ravnatelja na zakonsku obavezu dostave zatraženih podataka jer je njihovim nedostavljanjem, kako su tvrdili, protuzakonito onemogućio provedbu nadzornih aktivnosti iz nadležnosti NO-a.