Politika & Kriminal

U odgovoru na hakerske napade, Obama najavio oštre sankcije Rusiji. I pomalo stjerao Trumpa u kut

Amerika će izbaciti iz države 35 ruskih obavještajaca

US President Barack Obama arrives for a signing ceremony for the  21st Century Cures Act in the South Court Auditorium, next to the White House on December 13, 2016 in Washington, DC.
The bill speeds up the approval process for new drugs and medical devices and expands funding for medical research, including the “cancer moonshot” initiative led by Vice President Joe Biden. The funding will also aid research on opioid abuse and brain diseases, including Alzheimer’s. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
FOTO: AFP/AFP

Obamina administracija danas je uzvratila udarac Rusiji zbog hakerskih napada kojima se pokušalo utjecati na američke predsjedničke izbore. Izbacili su 35 ruskih obavještajnih operativaca iz Sjedinjenih Država i proglasili sankcije za dvije ruske vodeće obavještajne službe, uključujući četiri glavna dužnosnika iz odjela vojne obavještajne službe za koje Bijela kuća smatra da su naredili napade na glavni odbor Demokrata i druge političke organizacije.

“Osim protjerivanja 35 diplomata, Sjedinjene Države su zatvorile dva ruska sjedišta u New Yorku i Marylandu kao odgovor na “šikanirajuću” kampanju koju Rusija vodi protiv američkih diplomata u Moskvi”, izjavio je za Reuters viši američki dužnosnik.

Odgovor na rusko maltretiranje američkih diplomata

Ruski diplomati imaju 72 sata da napuste Sjedinjene Države. Pristup ruskim sjedištima bit će onemogućen svim ruskim dužnosnicima do petka u podne, dodao je. “Ovi su postupci poduzeti kao odgovor na rusko maltretiranje američkih diplomata”, rekao je. Očekuje se da će Rusija odgovoriti protjerivanjem nekih američkih diplomata iz svoje zemlje.

Riječ je o najstrožem odgovoru koji su vlasti poduzele u slučaju hakerskog napada usmjerenog protiv Sjedinjenih Država.

Trump je ovime stjeran u kut

Od vlasti Sjedinjenih Država očekivalo se da će, uz set mjera, predstaviti dokaze koji povezuju hakerske napade i računalne sustave koje koriste ruski obavještajci. Sankcije su ujedno izrečene s namjerom da u kut stjeraju budućeg predsjednika Donalda Trumpa.

Naime, Trump je konstatno izražavao sumnju u to da je Rusija imala ikakve veze s hakiranjem Demokratske stranke ili bilo koje druge političke institucije. Izjavio je da se američkim obavještajnim agencijama ne može vjerovati te sugerirao da je “hakerski napad mogao biti djelo nekog tipa od 400 kila iz kreveta”.

Kada sljedeći mjesec preuzme ured predsjednika, Trump će sada morati odlučiti hoće li ukinuti sankcije na ruske obavještajne agencije. Istovremeno, Republikanci i Kongres traži javnu istragu ruskih aktivnosti. Ako Trump odluči ukinuti sankcije, to bi ujedno značilo da je izignorirao otkriće vlastitih obavještajnih agencija.

Objavit će izvještaj kroz tri tjedna

Obamina administracija objavit će detaljan zajednički izvještaj FBI-ja i i Odjela domovinske sigurnosti koji će očito biti baziran na informacijama koje je prikupila Nacionalna Siguronosna Agencija (NSA).

Detaljniji izvještaj, kojeg je naručio Obama, bit će objavljen kroz sljedeća tri tjedna, iako će dosta stvari, osobito dolazi prikupljeni od “implantanata” ubačenih u ruske IT sustave, prisluškivanih razgovora i špijuna, najvjerojatnije biti izostavljeni iz izvješća.

U službenom priopćenju američkih vlasti, nabrojane su agencije i osobe koje su ovom odlukom podvrgnute američkim sankcijama.

Nastavite čitati