Politika & Kriminal

U Parizu je opet kaos; ovo je 23. vikend prosvjeda, žuti prsluci pale po gradu, više od 100 uhićenih

Prosvjednici bacaju kamenje na policiju, policija odgovara suzavcem i 'topovskim udarima'

Sukobi su izbili između nekoliko desetaka prosvjednika i policije u Parizu u subotu, na 23. prosvjedu žutih prsluka, nakon što su vlasti upozorile da bi se na demonstracijama moglo ponoviti nasilje. Deseci prosvjednika s crnim kapuljačama bacali su kamenje na policiju, a neki su zapalili motocikle u središtu Pariza, pokazuju Reutersove snimke. Zapaljeno je i nekoliko koševa za smeće i skutera.

Policija je odgovorila bacanjem suzavca i granata koje proizvode tzv. topovski udar. Dio policije krenuo je prema prosvjednicima kako bi kontrolirali gomilu i pogurali ju prema pariškom Trgu Republike na kojem je prosvjed dozvoljen. Do 13 sati je uhićeno i pritvoreno oko 110 ljudi, otkrio je ured pariškog tužitelja.

Podzemna je zatvorena

Dio žutih prsluka kritički se osvrnuo na dirnutost međunarodne zajednice sudbinom katedrale Notre Dame, napose zbog velikodušnih obećanja vodećih francuskih poslovnih ljudi da će izdvojiti milijunske donacije za njezinu obnovu.

Grad je bio pod visokim mjerama sigurnosti nakon što je ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner rekao da su ga obavještajne službe izvijestile o mogućem povratku nasilnih prosvjednika koji žele stvoriti kaos u Parizu, Toulouseu, Monptellieru i Bordeauxu, kao na nasilnim prosvjedima 16. ožujka. Velik dio pariške podzemne željezničke mreže je zatvoren, a na ulice francuskih gradova poslano je 60 tisuća policajaca.

Pet mjeseci prosvjeda

Prosvjedi žutih prsluka izbili su sredinom studenoga, u početku zbog najavljenog poreza na gorivo i visokih troškova života, no evoluirali su u širi pokret protiv ekonomskih reformi predsjednika Emmanuela Macrona.

Macron je trebao u ponedjeljak navečer održati obraćanje naciji nakon tromjesečne nacionalne rasprave i iznijeti svoj plan odgovora na krizu izazvanu prosvjedima žutih prsluka, ali ga je odgodio zbog katastrofalnog požara u Notre Dameu. Očekuje se da će imati obraćanje idući četvrtak.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu