Politika & Kriminal

U petak počinje štrajk u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima i hrvatskim znanstvenim institucijama

Sindikalci poručuju da su iz Vlade dobili samo obećanja, i to usmena

21.01.2015., Sibenik - Maturanti Ekonomske skole organizirali prosvjed kojim su izrazili nezadovoljstvo trenutacnim stanjem u skoli, izazvanim izbivanjima profesora s nastave. 
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Štrajk u osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama počinje u petak, 25. rujna, i trajat će dok štrajkaški odbor ne donese odluku o prekidu, objavili su danas čelnici Vertikale sindikata obrazovanja na konferenciji za novinare.

Neuspjeli pokušaj mirenja predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić slikovito je opisao rekavši “kako su bili pozvani na večeru, a zdjela je bila potpuno prazna”. “Ponudili su nam da se dogovorimo koliko i kome bi se trebale podići plaće, a oni će to provesti nakon što dobiju izbore, i to na riječ”, rekao je.

Podsjetio je da je premijer Zoran Milanović prije tri godine tvrdio kako je obrazovanje prvo na redu, a sad opet pred izbore obećava da će se nešto dogoditi poslije izbora. “Argumenti zašto nam ne mogu povećati plaće su da nema novca u proračunu te da ne mogu o tome odlučiti, jer su već praktički tehnička Vlada”, rekao je Ribić. No, u proračunu je zbog blagog rasta BDP-a tri milijarde kuna više nego što su planirali, o čemu je na GSV-u govorio potpredsjednik Vlade Branko Grčić, pa očito nije problem u novcu, nego u premijeru.

Milanović misli da je on orao, a mi muhe

Tvrdnja da je sada kasno ne stoji, jer se s nama nisu željeli sastati još 28. kolovoza, budući da Milanović očito misli “da je on orao, a mi muhe”, dodao je. Tehnička Vlada nastupa kada predsjednica Republike objavi datum izbora, a ona to još nije učinila i neće još neko vrijeme, a i kad bude, tehnička Vlada moći će povećati plaće.

“Radi se samo o karakteru jednog čovjeka koji je uvjeren da može pobijediti 80.000 muha, no vidjet ćemo radi li se o 80.000 muha ili stršljenova, nadam se da će naši članovi biti stršljenovi”, rekao je Ribić.

“Mi vjerojatno ne možemo štrajkati do Božića, u premijerovim rukama su zakoni, vojska i policija, on sve može, ali podsjetio bih ga da su neke pobjede zapravo porazi”, dodao je.

Sindikati su svoje odradili, sada je red na članstvu

Za studente neće biti ispita, za učenika nastave i svi poslovi sufinancirani iz državnog proračuna neće se obavljati, a instituti i fakulteti neće raditi, osim štrajkbrehera, ustvrdio je Ribić. “U štrajk se ide sigurno i trajat će do ispunjenja zahtjeva ili do tehničke Vlade, a o tome ćemo još naknadno odlučiti, nakon analize pravne situacije. Sindikati su svoje odradili, a sada je red na članstvu”, kazao je Ribić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec rekao je da mirenje nije uspjelo jer Vlada sindikatima nije ponudila ništa osim obećanja da će, kada ponovno dobiju izbore, opet razgovarati, a nisu to bili spremni ni napisati. Stoga su stvoreni uvjeti da u petak započne štrajk u sva tri sustava – osnovnom školstvu, srednjem i visokom školstvu te znanosti i institutima.

“Naslućuje se da će Ministarstvo pokušati naći način za zabranu štrajka, no imamo odgovor i na to. Ako Ministarstvo želi postaviti žicu oko zaposlenih u sustava obrazovanju, dok je istodobno granica otvorena za izbjeglice, što pozdravljamo, onda neka i to učini, da znamo kakav im je stav prema obrazovanju”, poručio je Mihalinec.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu