U pomalo neočekivanom istupu, Bruna Esih je upravo malo pohvalila Plenkovića. I to vezano uz lustraciju

Gostujući na RTL-u pozdravila je Plenkovićevu poruku o suočavanju s prošlošću

ZADNJA IZMJENA: lis. 27, 2016
Foto: RTL screen shot

Gostujući na RTL televiziji saborska zastupnica Bruna Esih je, pomalo, neočekivano, pohvalila premijera Andreja Plenkovića. Esih je za RTL govorila iz Maribora gdje je u grobnicu u memorijalnom parku za žrtve rata Dobrova završen pogreb i komemoracija žrtva komunističkih zločine ekshuminiranih iz stratišta Huda Jama u Mariboru,

Na pitanje voditeljice Mirjane Hrge da li bi provođenje lustracije pomoglo utvrđivanju pune istine o tim povijesnim događajima, Esih je odgovorila potvrdno. “Vi spominjete lustraciju. Ja bih htjela prvo reći nešto o tom pojmu. Dakle, on je tijekom svih ovih godina u Hrvatskoj poprimio prilično loše konotacije. Međutim, on je istovjetan onom pojmu suočavanja s prošlošću, europskom pojmu. Dakle, u Europi se taj pojam i koristi, a i provodi.”, rekla je Esih.

Raniji napadi zbog Obuljen

Nakon toga, je, pomalo neočekivano s obzirom na ranije kritike, pohvalila Plenkovića. “Stoga mi je vrlo drago da je i danas na sjednici Vlade naš premijer uputio poruku kako je jedan od prioriteta sadašnje Vlade taj da se započne proces suočavanja s prošlošću na način da bude institucionaliziran. Nadam se da će to zaista i biti tako, da to neće biti kao i do sada, puko zadovoljenje forme.”, kazala je.

Proteklih je dana i tjedana Esih napadala Plenkovića, kako u medijima, tako i na društvenim mrežama. “Moram iskazati svoje nezadovoljstvo određenim odlukama, posebno imenovanjem gospođe Nine Obuljen ministricom kulture.

Ne govorim napamet jer mi netko fizički ne odgovara, jer mi se ne sviđa, nego jer postoje određeni podaci o Nini Obuljen. Nazovimo to “krimenom” s kojim se netko treba nositi, a i Zlatko Hasanbegović se trebao nositi s onime što su mediji njemu stavili kao krimen”, kazala je Esih prije nekoliko dana.