Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal U ponedjeljak počinje docjepljivanje novim adaptiranim cjepivom

Oba cjepiva, osim originalnog wuhanskog virusa, pokrivaju i omikron varijantu

13.11.2020.,Zagreb - Ilustracija za cjjepljenje protov gripe. Ove je godine nabavljeno 460.000 doza, sto je nesto vise od procijenjenih potreba pocetkom godine. Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove godine je narucio cetverovalentno cjepivo protiv sezonske gripe koje ce kao i dosadasnjih godina biti besplatno za osobe koje imaju povecani rizik od komplikacija gripe. Sastav ovogodisnjeg cjepiva protiv gripe sukladan je preporuci Svjetske zdravstvene organizacije za ovu sezonu, a temelji se na rezultatima kontinuiranog pracenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajucih virusa gripe u prethodnoj sezoni.Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Docjepljivanje novim adaptiranim cjepivom protiv covida-19 i omikron varijante počinje u ponedjeljak u županijskim zavodima za javno zdravstvo, domovima zdravlja i ordinacijama obiteljske medicine, objavio je u petak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

U većini županija bit će moguće cijepljenje bez naručivanja već od 12. rujna, no u pojedinim županijama i Gradu Zagrebu cijepljenje će se za početak provoditi uz naručivanje kako bi se izbjegle gužve. Naručiti se može prijavom kod liječnika obiteljske medicine, putem internetske stranice cijepise.zdravlje.hr ili putem Portala zdravlja.

Koristit će se za prvo i drugo docjepljivanje

U idućem tjednu prvo će biti dostupno adaptirano Pfizerovo cjepivo Comirnaty, a nakon toga slijedi i početak docjepljivanja Moderninim cjepivom. Oba cjepiva, osim originalnog wuhanskog virusa, pokrivaju i omikron varijantu, navodi HZJZ.

Prvo docjepljivanje se preporučuje svim osobama u dobi 18 godina i više koje su završile primarno cijepljenje, odnosno primile dvije doze cjepiva Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna) ili Vaxzevria (AstraZeneca), odnosno jednu dozu cjepiva Janssen. Docijepiti se mogu i djeca u dobi 12 godina i više koja imaju povećan rizik za razvoj teških oblika covida.

Adaptiranim cjepivom provodit će se i drugo docjepljivanje koje se preporučuje osobama starijima od 60 godina te mlađima s povećanim rizikom za razvoj teških oblika covida. Drugo docjepljivanje provodi se za osobe koje su primarno cijepljene i potom docijepljene jednom dozom. Docjepnu dozu može se primiti najmanje tri mjeseca nakon posljednje doze ili preboljenja.

HZJZ poziva necijepljene da se cijepe

HZJZ poručuje da se nastavlja i primarno cijepljenje svih osoba koje do sada nisu cijepljene. Za primarno cijepljenje ne koriste se adaptirana već samo osnovna cjepiva. Djecu mlađu od pet godina ne cijepi se protiv covida.

Preporuka o cijepljenju ovisi o dobi, zdravstvenom stanju, prethodnom cijepljenju i preboljenju, navodi HZJZ te poziva građane da se posavjetuju s liječnikom koji će ih na samom cijepljenju savjetovati o konkretnoj vrsti cjepiva koja je za njih optimalna, razlozima za cijepljenje s obzirom na zdravstveno stanje, kao i o mogućim kontraindikacijama.

Informacije o cijepljenju u pojedinoj županiji i Gradu Zagrebu nalaze se na internetskim stanicama nadležnih zavoda za javno zdravstvo

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više