Politika & Kriminal

U Portugalu otvoren najveći viseći most na svijetu

Dugačak je 516 i nalazi se na visini od 570 metara

A general view shows the 516 Arouca Bridge, the world's longest pedestrian suspension bridge with a length of 516 metres and a height of 175 metres, in Arouca in northern Portugal on April 29, 2021. (Photo by CARLOS COSTA / AFP)
FOTO: AFP

U gradu Arouca u Portugalu postavljen je viseći most dug 516 metara. Kako izvještava Reuters, most koji visi 570 metara iznad rijeke Paive, načinjen je od metalnih rešetki kroz koje se vidi i koje se svakim korakom klimaju.

Lokalnom stanovniku Hugu Xavieru prošlog tjedna uoči službenog otvaranja bilo je dopušteno prijeći most. Kaže da se prepao, ali da se strah isplatio. “Bilo je to izvanredno iskustvo puno adrenalina.”

Gradio se dvije godine

Most je nazvan “516 Arouca” prema njegovoj duljini i koštao je 2,8 milijuna dolara, a gradio se dvije godine. Lokalni dužnosnici se nadaju da će ova atrakcija u regiju privući posjetitelje, nova ulaganja i ohrabriti pojedince da se nastane u tome području.

To je najduži pješački most na svijetu koji je za oko 21 metar prestigao švicarski most Charles Kuonen na visini 494 metra, piše NPR. Najduži most u Sjedinjenim državama je most Gatlinburg u Tennesseeju koji se pruža u dužini od relativno skromnih 270 metara preko doline u Great Smoky Mountains.

Uz njega vezana i šetnica

U geoparku Arouca u sjevernoj regiji Portugala posjetitelji mogu pješačiti, baviti se raftingom i istraživati povijesne znamenitosti. Formacije stijena na tom području koje je UNESCO proglasio geoparkom, nagovještavaju spajanje superkontinenta Gondvane i drugih kopnenih masa kako bi se stvorila Pangea prije nekih 300 milijuna godina.

U parku se nalaze neolitički grobovi i srednjovjekovne ruševine kao i samostan Arouca koji je između 10. i 19. stoljeća služio kao vjersko središte za časne sestre, a ponekad i za redovnike.

Novi most nadopunjava niz drvenih šetnica od osam kilometara duž lijeve obale rijeke Paive gdje posjetitelji mogu razgledati riječne plaže i kvarcne formacije uz promatranje rijetkih divljih životinja. Most je izrađen uglavnom od metala, a mrežasti dijelovi povezani su na čelične kablove koji se protežu od ogromnih stupova u obliku slova V sa svake strane riječnih klisura. Dizajn se temelji na mostićima u tibetanskom stilu.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu